Kolumne

ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

Svečanom akademijom počelo obilježavanje 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića


vrijeme: 18.03.2018.
mjesto: Grabovnica

Obilježavanje 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića, koje će trajati cijele ove godine, počelo je u nedjelju, 18. ožujka, svečanom akademijom u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici.
 
Čast mi je biti u ime Hrvatskog sabora pokrovitelj ove akademije u spomen na najvećeg pjesnika hrvatskog romantizma koji je u svojim pjesmama slavio hrvatski jezik, domoljublje i humanizam. Ovo je ne samo lokalni, već i nacionalni događaj, a koristim ovu priliku da čestitam svima koji su se uključili u ovaj projekt i čuvanju sjećanja na Petra Preradovića”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska ima čime ponositi u Europskoj godini kulturne baštine. „Petar Preradović doista je bio iznimna osoba hrvatske kulture, a njegova velika uloga tijekom ilirskog preporoda ogleda se upravo u tom svjedočenju domoljublja kroz književnost i poeziju i zapravo održala u povijesti hrvatske književnosti, ali i u narodu jer su mnoge njegove pjesme postale i ostale narodna baština”, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.
Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, najavila je da će se do kraja godine održati još niz akademskih, kulturnih i zabavnih događanja kojima će se nastaviti obilježavati jubilarna godišnjica Preradovićeva rođenja.
U stankama između glazbenih i recitatorskih interpretacija poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskog pjesnika ilirizma, o njemu, njegovu djelu i značaju za hrvatsku kulturnu baštinu govorili su veliki meštar Braće Hrvatskoga Zmaja Nevio Šetić, redoviti profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu  Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice hrvatske  Stipe Botica i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.
Zahvaljujući projektu Mađarske i Hrvatske financiranom sredstvima EU, bit će obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Ta je zgrada zaštićena kao spomenik kulture i u njoj se nalazi muzejski postav uređen 5. ožujka 1968. u povodu 150. obljetnice pjesnikova rođenja. Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen tijekom iduće godine, rečeno je među ostalim na svečanosti.
Svečanost dan uoči same 200. obljetnice rođenja Petra Preradovićeva (Grabrovnica kraj Bjelovara, 19. III. 1818 – Fahrafeld, Austrija, 18. VIII. 1872) održana je u organizaciji Centra za kulturu Drago Britvić iz Pitomače, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.