Kolumne

utorak, 23. siječnja 2018.

Grafičko-pjesnička mapa 'Alta bez mira' K. Dundovića i A. Mrkonjića


vrijeme: 26.01.2018.
mjesto: Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

26. siječnja u 12 sati, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, akademik Tonko Maroević predstavit će grafičko-pjesničku mapu Alta bez mira dvojice autora, Krunoslava Dundovića, jednog od istaknutih hrvatskih grafičara mlađe generacije, i književnika, pjesnika i slikara Anđelka Mrkonjića.  

Grafičko-pjesničke mape predstavljaju specifičan, posebno zahtjevan oblik multioriginalnog umjetničkog objekta u kome se susreću, prožimaju i povezuju likovna (vizualna) umjetnost i pjesništvo, objelodanjujući i afirmirajući njihove duboke zajedničke korijene. Obično je to put što počinje pisanom riječju koja pronalazi svoj drugi oblik u slici, utisku koji postaje otisak.

26. siječnja u 12 sati, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, akademik Tonko Maroević predstavit će grafičko-pjesničku mapu Alta bez mira dvojice autora, Krunoslava Dundovića, jednog od istaknutih hrvatskih grafičara mlađe generacije, i književnika, pjesnika i slikara Anđelka Mrkonjića. Poetička korespodentnost grafičkog znaka i vizualnost poetskog teksta objelodanjeni su u mapi usustavljenoj od 5 grafičkih listova, izvedenih u tehnikama bakropisa i akvatinte, i 5 poetskih tekstova hipervizualne poezije.
U ovoj grafičko-pjesničkoj mapi dogodio se neuobičajen  iskorak – pjesnik je napustio konture sadržaja pisane riječi, ona je postala crtana. Nastalo je pismo (ili "pismo") tajanstveno, osobno Mrkonjićevo i hermetično. Takvo kakvo jest, ono čudesno korespondira s grafikama Krunoslava Dundovića, koje s razlogom možemo nazvati skrivenim prostorima ili nepatvorenim horizontima, kako ih sam autor naziva. Na stranicama mape dogodit će se tankoćutan dijalog i međusobno prepoznavanje skrivenog i hermetičnog. Ovaj rijedak spoj, pretvoren u odnjegovan oblik, objekt i tekst svakako će proširiti vidno, mentalno i osjetilno polje onih koji tragaju za novim mogućnostima i vrijednostima.
Mapa, ručno tiskana i opremljena u nakladi od 30 numeriranih primjeraka, dimenzija 460x520x15mm, oplemenjena je i tekstom predgovora akademika Tonka Maroevića, eminentnog poznavatelja likovne umjetnosti i književnosti.

Mapa je objavljena u nakladi Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.