Kolumne

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Matilda Mance | Grgurove priče


Predgovor: Dragica Vitez-Fišer

Nakon četiri uzbudljiva romana kriminalističkoga žanra i dva romana o umirovljenom policijskom psu Zeusu, kratkih priča i haiku poezije, varaždinska književnica Matilda Mance objavljuje i svoju prvu ilustriranu knjigu priča za djecu pod nazivom „Grgurove priče“. Za to je "kriv" njezin prvi unuk Grgur, kojemu uživa pričati priče, baš kao što to rade sve bake i djedovi na svijetu.

Zbirka je to od jedanaest kratkih priča, koje na jednostavan i zanimljiv način govore o različitostima među ljudima, o prijateljstvu, ljubavi u obitelji, odnosu ljudi prema životinjama, o dobru i zlu, skromnosti, vilenjacima i strahu i kako ga pobijediti. Sve teme autorica opisuje kroz život životinja i ptica, ili kroz pustolovine dječaka, a teme su ilustrirane primjerenim slikama Ljerke Varga, što doprinosi zajedničkom čitanju sa djecom.

U prvom sloju čitanja, namijenjenom djeci, priče plijene pažnju sjajnim opisima prirode, likova i događanja. U drugom sloju čitanja odrasli otkrivaju vrlo vješto skrivene poruke o dobru i zlu, o pozitivnim vrijednostima u životu i nadu u još ljepši i bolji život. U trećem sloju čitanja i gledanja ilustracija, svi koji uzmu u ruke ovu knjigu otkrit će da su priče poučne, da usmjeravaju dječje misli ‒ ali i razmišljanja odraslih ‒ prema ispravnim stvarima u životu i uče od malena poštivanju drugih.

Stoga je ova zbirka dječjih priča ljudski topla, literarno i likovno vrijedna, a svojim porukama edukativna. "Grgurove priče" tako će pripomoći roditeljima, djedovima i bakama, odgajateljima i učiteljima, da sebi i djetetu objasne neke od važnih životnih vrednota već pomalo skrivenih u užurbanom i materijalistički pretrpanom stilu današnjeg svijeta.

Naklada: Nakladnička kuća "Tonimir", Varaždinske Toplice
Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu
Tisak: "Tonimir", Varaždinske Toplice, 2017.
Knjiga je tiskana uz potporu grada Varaždina

Vezane objave:

💬 Matilda Mance, književnica


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.