Kolumne

utorak, 28. studenoga 2017.

Tribina 'Richterova igra' - predstavljanje stripa Dunje Janković


vrijeme: 02.12.2017. 17 h
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

Ove subote, 2. prosinca, u 17 sati, u Muzeju za suvremenu umjetnost održat će se tribina nazvana 'Richterova igra' koju zajednički organiziraju MSU i udruga Kulturtreger/ klub Booksa, a na kojoj će se predstaviti istoimeni strip Dunje Janković.

Ovaj se strip objavljuje u povodu retrospektive Vjenceslava Richtera u MSU i donosi  vizualne i tekstualne interpretacije kako  izdvojenih djela iz Richterova opusa tako i polemika vezanih uz grupu EXAT 51, te teorijskih promišljanja arhitekture i vizualnosti općenito. Stripovska se naracija u pojedinim fragmentima odvija kroz dijalog i igru dvoje avatara, a moguće je nastaviti ju i na mrežnom sučelju. Oblikovana u duhu kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Richterova igra u crtežu i tekstu polazi od Vjenceslava Richtera kao ključne osobe sistemskog i spontanog mišljenja i djelovanja.

O ovom stripu, ali i o stripu koji se bavi poviješću umjetnosti i mogućem mediju muzejske medijacije, govorit će autorica Dunja Janković, urednice Vesna Meštrić i Jasna Jakšić, a razgovor će moderirati voditelj strip tribine u klubu Booksa, Matko Vladanović

Dunja Janković je interdisciplinarna umjetnica koja u svojem radu koristi intuitivne kolaže, uranjajuće instalacije, stripove i apstraktno pripovijedanje, glazbu i video. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na School of Visual Arts u New Yorku. Izlagala je širom svijeta i radovi su joj objavljeni u brojnim stranim časopisima. Osnovala je eksperimentalni umjetnički projekt Škver u Malom Lošinju, te suorganizirala festival eksperimentalnog stripa i narativnih umjetnosti THE PROJECTS u Portlandu gdje je i podučavala eksperimentalni strip pri Independent Publishing Resource Center. Živi i radi u Barceloni i Lošinju.Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.