Kolumne

četvrtak, 30. studenoga 2017.

Tjedan otvorenih vrata Gradske knjižnice u Zagrebu


vrijeme: 04.12.2017. - 10.12.2017.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6

U povodu 110. obljetnice zagrebačke Gradske knjižnice, od 4. do 10. prosinca 2017. održat će se Tjedan otvorenih vrata.

Program započinje u ponedjeljak, 4. 12. 2017. u 12 sati svečanim otvaranjem izložbe Ex libris Emilij Laszowski iz Zbirke Rara i predavanjem Milovana Petkovića Gradska knjižnica i Družba „Braće Hrvatskog Zmaja“ od 1907. do 1938. godine.

U Tjednu otvorenih vrata bit će predstavljene sve aktivnosti, rad i usluge Gradske knjižnice i njezinih pojedinih odjela kroz zanimljive programe poput Signa(ture), Spoja naslijepo s knjigom, prezentacije virtualne stvarnosti uz HTC Vive, Knjigolandije, tribina Književni petak i Eppur si muove, koncerta Monike Leskovar i mnogih drugih događanja.

Gradska knjižnica je od samog početka bila privremeno smještena, prvo na 2. katu Kamenitih vrata, zatim u Novinarskom domu i danas na Starčevićevom trgu i već godinama djeluje u neprimjerenim uvjetima, istaknula je voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić, dodavši kako se nada da će ipak sljedeću okruglu obljetnicu Gradska knjižnica slaviti u novim prostorima. Zato se sada kampanjom SF knjižnica – za danas i za sutra! nastoji osvijestiti potreba za novom, suvremenom i većom knjižnicom za koju već postoji plan da će biti smještena na prostoru Paromlina. Istraživanje provedeno tijekom ovog ljeta, potvrđuje da je podrška i interes Zagrepčana za novu zgradu i nove usluge, po uzoru na druge suvremeno opremljene knjižnice svjetskih metropola, izuzetno velik.

Knjižnice grada Zagreba u ovoj su godini primile nagradu Ponos Hrvatske za program rada s beskućnicima Knjigom do krova, osigurale besplatan upis zagrebačkoj djeci od rođenja do navršene 15. godine života, uvele nove usluge poput online rezervacije građe, osmislile mrežnu stranicu za djecu i roditelje i obilježile nekoliko velikih obljetnica: 90 godina Knjižnice Božidara Adžije, 70 godina Knjižnice Tina Ujevića, 70 godina Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića i 55 godina Glazbenog odjela Gradske knjižnice, ponosno je istaknula ravnateljica KGZ-a Višnja Cej.

Središnja svečanost održat će se na sam Dan Knjižnica grada Zagreba i osnutak Gradske knjižnice, u četvrtak 7. prosinca 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu. To će ujedno biti proslava osnivanja još dviju važnih kulturnih institucija u gradu Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Državnog arhiva u Zagrebu.

Više informacija možete pogledati na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba: http://www.kgz.hr/.

Izvor:Culturnet.hr


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.