Kolumne

četvrtak, 9. studenoga 2017.

„Šest milimetara“ uskoro i na pozornicama



Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

Po autobiografskoj knjizi „Šest milimetara“ Josipe Pavičić Berardini napisana je monodrama koja će biti premijerno izvedena 19. prosinca u dvorani Cinestar u Branimir centru. U monodrami glumi Daria Lorenci, a adaptaciju potpisuje Nikolina Bogdanović. Monodramu „Šest milimetara“ producira knjižarski lanac „Hoću knjigu“, a novac od prodaje ulaznica, kao i dio prihoda od knjige, namijenjen je akciji udruge Europa Donna za nabavku aparata za intraoperativno zračenje.

Monodramu „Šest milimetara“ najavila je Josipa Pavičić Berardini na predstavljanju svoje knjige u  organizaciji udruge Nova stranica Zagreb u Centru za kulturu Trešnjevka, u okviru programa vezanih uz obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke. Večer je bila posvećena i prerano preminuloj djelatnici Centra za kulturu Trešnjevka Kristini Radošević.

Knjiga „Šest milimetara“ Josipe Pavičić Berardini ispovijest je o suočavanju s karcinomom, s traumatičnom terapijom i životnim promjenama koje prate izlječenje. U knjizi se mogu prepoznati žene koje su i same imale slično životno iskustvo, ali budući da je „Šest milimetara“ knjiga o sazrijevanju i duhovnom rastu, mnoge čitateljice našle su u njoj iskustvo primjenjivo i na mnoge druge životne situacije. Svoje izlječenje Josipa Pavičić Berardini opisala je u šest koraka – 1. voljeti sebe bez obzira na sve; 2. prihvatiti sebe, druge i sve događaje; 3. odlučivanje; 4. opraštanje; 5. zahvalnost; 6. smisao. U razgovoru s moderatoricom Ivom Mirčić, autorica je objasnila da je počela ozdravljati kad je prihvatila svoju bolest i postala zahvalna zbog toga što joj je omogućila da svoj život sagleda iz druge perspektive i da ga prilagodi sebi.

Josipa Pavičić Berardini podsjetila je na važnost preventinih pregleda te na mukotrpnu i dugotrajnu terapiju karcinoma koja uključuje i višekratno zračenje. Zahvaljujući novom aparatu, zračenje će biti jednokratno i lokalizirano.

Književnu uvečer na saksofonu su pratile Josipa Špoljar i Miriam Jakšić, a voditeljica udruge Nova stranica Zagreb Romina Bengez organizirala je i tombolu te zdravi domjenak. Dosad je Josipa Pavičić Berardini svoju knjigu predstavila u Dalmaciji i Istri, a priprema i turneju po Slavoniji. Monodrama „Šest milimetara“ također će biti izvedena pred publikom u više gradova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.