Kolumne

srijeda, 15. studenoga 2017.

“Priče iz Vukovara” Pere Eranovića u Kaštel Sućurcu


U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji HU Benedikt organizira već šestu godinu, Gradska knjižnica Kaštela organizira u četvrtak 16. studenog s početkom u 18.30 sati u Kino dvorani sv. Jurja u Kaštel Sućurcu izvedbu monodrame Pere Eranovića „Priče iz Vukovara“.


Monodrama “Priče iz Vukovara” autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića, a svoju premijeru predstava je imala na “Sceni 55” splitskog HNK, upravo uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti.

Temelj u stvaranju predstave Eranoviću su bile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara – Siniše Glavaševića.

O  predstavi:

„ Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu… Kroz formu riječi, pjesme i pokreta – on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.“ (Izvor: HNK Split)

PRIJE 26 GODINA, 18. studenog 1991. godine, nakon duge i teške borbe, pao je jedan od najvećih simbola Domovinskog rata, herojski grad Vukovar. Toga se dana uvijek sjećamo s najvećom tugom i velikim ponosom, sjećamo se branitelja i svih žrtava, stoga jedino što možemo kazati je: "HVALA, nikada nećemo zaboraviti."

Pere Eranović u monodrami “Priče iz Vukovara” postaje Siniša Glavašević, a mi – publika, postajemo svjedoci prestrašnih trenutaka koji su prethodili tom užasavajućem danu – 18. 11. 1991. g.

“Priče iz Vukovara” Pere Eranovića u četvrtak 16. studenog 2017. g., s početkom u18.30 sati u Kino dvorani sv. Jurja u Kaštel Sućurcu.

Ulaz je slobodan!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.