Kolumne

srijeda, 8. studenoga 2017.

Pramcem u sumrak XXVIII.


ŠIPAK

Piše: Jelena Miškić

Subota je. Jutanja magla i ljepljiva hladnoća nije me omela niti trenutka u mojoj nakani subotnjeg odlaska na tržnicu. Cijeli radni tjedan, vjerujem kao i većina vas, jurim, žurim, previše pijem kave, premalo redovitih i zdravih obroka konzumiram, kombinacija suvremenog života i obveza uzima svoj danak. Iskreno se divim ljudima koji u trku mogu pojesti jabuku ili neku drugu vrstu namirnica koja spada u zdravi obrok i onda jurcat dalje. Ja moram narezat slanine i luka...

Šalim se. Većinom se šalim i samo naoko djelujem jako ozbiljno.

Parnim datumima. Neparno sam isto neozbiljna.

Uglavnom...

Vikend je usporeniji, Bogu hvala na tomu, stoga odlučih dva dana utrpat u sebe sve vitamine, minerale, antioksidanse, sve ono što liječi iznutra i izvana, sve što blagotvorno djeluje na kardio, ovo-ono, ono-tamo, fuj naslage na žilama, fito-nešto-super-naj, što djeluje antibaketrijski, djeluje na vitalnost i živost, usporava starnje i sve što podliježe gravitaciji, sve ću u dva dana nadoknaditi pa kud puklo.

Vukovar ima novu tržnicu stoga ovaj pothvat ima dvostruko veselje. Nova tržnica je moderna, velebna i svakako dobrodošla našem gradu i svim sugrađanima, a meni eto baš pješke i na ruku, tj. nogu tako da potrošim ravno dvije i pol kalorije dok došetam. Računa se boravak na svježem zraku, pa ajd.

Na novoj vukovarskoj tržnici ima svega. Tako sam jako nadobudno kupila svakakvog svježeg voća i povrća kao da planiram ekspediciju na sjeverni pol. Majci sam pod okriljem njezinog poslijepodnevnog odmora kidnapirala Nutribullet. To je opasan stroj. Melje, cijedi i sam kaže kad je gotov. Zauzme cijeli gepek kad ga transportiram. Naučila sam kako ga sastaviti, sad imam pola satnu montažu za razliku od cjelodnevne i naučila sam da trebam stavit poklopac u donji modul. Zadnji puta nisam, pa je Đuka morao okrečiti kuhinju jer se onaj špinat nije dao oprat sa stropa. A i ja sam imala lakšu ozljedu oka.

Tako sam uzbuđeno u njega natrpala pet vrsta voća i uključila, čudo jedno. Onda sam još brže i popila to što sam napravila.

I još brže bila nesretna jer to kod mene nikako ne drži apetit u stanju sitosti i mirovanja.

Bojim se da se danas i nisam baš pridržavala svoje nakane zdravih obroka jer sam u pola posla završila kod svojih na ručku.

Poslije sam sama sebi obećala da ću do kraja dana pojesti samo jednu voćku i ništa više.

I tako sam se namjerila da ta jedna voćka bude - zrnati mogranj.

Ako se tako zove sigurno imam neka kvaka.

To je nar. Jako je zdrav. Aman taman po popisu nutrijenata sadrži sve potrebno i nema brige.
Osim, kako da brzo, djelotvorno, učinkovito, bez kapanja i drobljenja bobica - očistiti.
Onda sam zguglala kako se taj... neprijatelj strpljenja zvan zrnati mogranj čisti. Preko četrdeset i četiri tisuće savjeta i youtube zapisa kako!

Zarezati na mjesečeve trake, okrenuti prema zdjelici i udri!

Tako kaže svaki tutorial. Manje - više. Ima jedan gdje lik to pokušava, pa mu ne ide, pa ga tresne u zid. Bome ga je očistio.

Ja sam poslušala uputu, lijepo zarezala kako pokazuje video klip, okrenula i jedno dvadesetak minuta lupkala. Ispalo je devet zrna. Nisam se dala obeshrabriti, pa sam lupkala dalje.

Ovca uporna.

Ispalo je dvedeset i dva zrna. Ok.. do Božića će ovim tempom sve i poispadati.
I tako vani promiče snijeg, lampice po prozorima, a ja i dalje čistim prokleti nar.
Ma jok, Naravno da sam ga okrenula ogulila i rukama iščprkala zrna.

Odvratno, ali tako je.

Jesam li spomenula kao sam kupila i milku od tri pedlja nuss nougat.
Bila je na akciji :)

Nikad od mene mršavica. Friška figa. Šipak!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.