Kolumne

utorak, 24. listopada 2017.

'Pošalji mi poruku' Sanje Pilić najbolja dječja knjiga u regiji


vrijeme: 24.10.2017.

Regionalna nagrada 'Mali princ' koju dodjeljuje nakladnička kuća Bosanska riječ iz Tuzle za najbolju dječju knjigu na jezičnom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dodijeljena je za 2016. godinu hrvatskoj književnici Sanji Pilić za knjigu 'Pošalji mi poruku'. 

Nagrada se od 2004. dodjeljuje u okviru dječjeg festivala Vezeni most u Tuzli, koji se ove godine održao od 18. do 20. listopada s bogatim programom izložbi ilustracija, radionica i druženja s književnicima i pjesnicima, priopćio je hrvatski nakladnik Sanje Pilić Mozaik knjiga.

Riječ je o prestižnom priznanju na području književnog stvaralaštva za mlade, a nominirane su bile još knjige, iz Bosne i Hercegovine, "Sedam bajki za Male i Velike" Mirzane Pašić-Kodrić i "Trava puna mrava" Mehmeda Đedovića; iz Crne Gore "Baš Pamuk i druge bajke" Aleksandra Obradovića, te "Kako rastu veliki ljudi" Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše, te iz Srbije "Avram, Bogdan vodu gaze" Vladislave Vojnović i "Zec iz šešira" Vesne Vidojević Gajović.

Hrvatsku je još predstavljala Đurđica Stuhlreiter s knjigom "Gašpar i prijatelji".

O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u hrvatskoj dobila Nagradu "Grigor Vitez" i uz nju odabire još jedna.

Glavnu festivalsku nagradu "Mali princ" Sanji Pilić donio je roman za mlade "Pošalji mi poruku!", u kojemu je "uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda".

"Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima", priopćeno je iz Mozaika knjiga.

Nagrada se sastoji od brončane statue Malog Princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa. Pilić je nagradu uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.