Kolumne

petak, 8. rujna 2017.

Nagrada Mirko Kovač


vrijeme: 08.09.2017.

Ove 2017. godine Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se treći put u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Dosadašnji su dobitnici nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje djelo mladog autora Dragan Markovina, Između crvenog i crnog, i Vladimir Tabašević, Tiho teče Misisipi, za najbolji scenarij Vuk Ršumović, Ničije dijete, i Ivona Juka, Ti mene nosiš, za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak, Leteći pilav, i Ivan Lovrenović, Isus u Ahmićima, te za najbolji roman Oto Horvat, Sabo je stao, i Slobodan Šnajder, Doba mjedi.

Prema pravilima Nagrade, svaka kategorija ima izbornike izabrane na petogodišnji mandat, a toliki je i mandat za članove žirija. Izbornici po kategorijama su Bruno Kragić za najbolji scenarij, Srđan V. Tešin za djelo mladog autora, Tomislav Brlek za najbolji esej te Mića Vujičić za najbolji roman.

Žiri u sastavu Vlaho Bogišić – predsjednik žirija, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović na svom sastanku 1. i 2. rujna za najbolja djela koja će dobiti Nagradu Mirko Kovač, a koja se sastoji od novčanog dijela za svaku kategoriju 5000,00 eura te povelje, izabrao je sljedeća djela:
za najbolje djelo mladog autora scenarij Ne gledaj mi u pjat Hane Jušić u produkciji Kinorame iz Zagreba
za knjigu eseja Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita Ivana Čolovića u izdanju XX veka iz Beograda
za najbolji scenarij Dobru ženu Mirjane Karanović, Stevana Filipovića i Darka Lungulova u produkciji This and That Productions iz Beograda
i za najbolji roman Kad sam bio hodža Damira Ovčine u izdanju Buybooka iz Sarajeva.

Svečana dodjela Nagrade održat će se 7. listopada na četvrtim Danima Mirka Kovača. Dani Mirka Kovača održavaju se od 5. do 8. listopada u Rovinju.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.