Kolumne

subota, 5. kolovoza 2017.

Milan Maćešić | Sven Adam Ewin, Zmijski car


(Od Sevastopolskog Valsa, preko SAE Babe do Karla Trockog)

Bauk virtualne poezije kruži internetom, napose samim fejsom… od postanka do lažnih profila. Blog, fejs, twiter, virtualni prostori za najbrže i ujedno najminimalnije zadovoljenje taštine nad taštinama, te prabiblijske psihološke konstante u evoluciji duše. Kako nerijetko biva da se prvotno značenje i tumačenje određenog pojma s vremenom pretvori u nešto sasma drugo, čak i u vlastitu suprotnost, ni u pisanju tj. serviranju poezije i kroz nju vlastite osobnosti, drugog, lirskog ja, stvari ne stoje drugačije.

Virtualno prvotno znači čedno, a u svekolikoj binarnoj virtuali upravo je čednosti ponajmanje. Proročanski i zloguki stih Branka Miljkovića da će poeziju svi pisati utoliko je manjkav što ne kazuje i to da će poeziju svi i objavljivati. Pojavom interneta i pripadajućih mu oruđa poput gore navedenih fenomena publiciranja, interakcije, feedbacka je gotovo eliminiran: napisano – objavljeno! Istog trena. I odmah zatim konzumirano, kritički (mahom lajkerski) percipirano, a onda zauvijek prepušteno cyberbezdanskim muzikama, odnosno tišinama sfera…

Ta preplavljenost društvenih mreža hiperinflacijskim stihovljem je razinu srednjeg plimnog vala podigla do vrata onoj drugoj polovici čovječanstva koja, prema de Rougemontu, stoji na glavama prve… u budućnosti koja je već tu. Poetski dueli bez sekundanata, međunarodne pjesničke karavane, gonjanje lajkova preko baba i stričeva, kukavno zapomaganje zbog odlaska drugom, drugoj… čežnje i nemiri zapakirani u banalnu verbalnu ambalažu općih mjesta i pretpostavljenih lirskih frazema… a sve to nerijetko potpisano lažnim profilom, odnosno u boljim slučajevima autorskim, kreativnim pseudonimom. Upotreba lažnog profila, kreativnog pseudonima na društvenim mrežama, u ovom slučaju fejsbuku, tek se djelomično da usporediti s upotrebom, zamjenom lica, zamjenica kako u tekstu tako i u svakodnevnom govoru. Konkretno, pseudonim je treće lice potencirano na kvadrat, budući da na prvoj razini onemogućava prisustvo svjedoka, dok na drugoj dodatno zamagljuje stvar skrivanjem identiteta .

Prvi takav fenomen kreativnog pseudonima i skrivanja identiteta pojavio se prije nekoliko godina u virtualnom obličju kao Književna groupie i izazvao nemalu pomutnju u kulturno društvenoj zbilji svekolikoj našoj horvatskoj, počesto razbuktalu do utuživosti… Groupie je danas svojevrsna kulturološka antiinstitucija, nisam “njezin” slijepi, bespogovorni fan, ali ju guštam i dalje, recimo kao savjesni B dijabetičar - slatko.

Nekako u isto vrijeme (po)javio se u cyberluku, u širokom luku obilazeći dunjaluk, SAE, tajanstveni Sevastopolski Vals alias Lav Trocki alias Zmijski car...poezijom na poeziju, na fiziku, boga, metafiziku… banalne sitnice, na velike i najveće pjesnike, umove… na početak i svršetak svega… A onda je potekla rijeka, adorantska i sljedbenička čudeći se i pitajući - tko je SAE? Motorno ulje zasigurno nije, iako izvrsno podmazuje duhovnu hrđu i škripu koja ga “okružuje i muči” naslonivši uho na…

Ako je istinita teorija da je u poeziji sve tema, onda je ovaj poetski big bang utjelovljenje te teorije. Lucidan, bridak, obaviješten, prenačitan… SAE poput Sai Babe od praha svijeta pravi figurice poezije i (post)avlja ih u 3D formatu u binarnu crnu rupu virtuale. Pomno skrivajući građanski identitet kao zmijski car noge, dodatno je unio pomutnju u lirske i ine obavještajne službe, ostavljajući ih pred neprobojnim vratima sebstva. Slava pjesnika-čudaka nije ga pokolebala u ustrajanju na hermetizmu. Tako je bilo i kada je odlučio dio svog ogromnog opusa ukoričiti u zbirku Zmijski car o kojem je nemoguće napisati išta suvislo, a da se ne skrene u pisanje o fenomenu umjesto o poeziji u pjesniku. Uskoro će uslijediti napad na brahmana poezije od… zamislite, lirske šudre i kazališnog kritičara u jednoj osobi. Brahman SAE se nije branio šutnjom (da sam mu “odvjetnik”, savjetovao bih mu upravo to) te da ga pokopa tehnikom “vs”) nego se dostojanstveno distancirao od te nadrkane paučine tek s nekoliko refleksija. Dakle, tko god da se usudi podmetnuti čak i napalm bombu pod bilo koji stih SAEov bit će spržen, per analogizam, poput onoga kle(vet)nika čija se kletva u nebo diže, a odande mu se stostrukom snagom vraća i razbija o glavu.
Jedan sam od rijetkih koji zna građanski identitet Zmijskog cara… onoga koji se kao publika pojavljuje na vlastitim promocijama. Nadam se beskrajno uživajući u selfmade showu uperenom protiv jedne jedine stvari: VANITAS VANITATUM.

Ali to nije sve! Ako kliknete na njegov profil na fb, dobit ćete besplatnu ulaznicu za ultimate fight SAE vs Glorija Jagoda Magdalena, koeficijent 1/100… iliti lirsko ja vs. alter ego… To je SAE… bezvremenska poezija koja se “trpa” gdje treba i gdje ne treba ali, uvijek čista, oštra poput samurajskog mača, secira u napadaju nadahnuća ako treba i Z česticu, mašući u prolazu Higgsovom bozonu… sve drugo je boza, u piću sinonim za neukusno, jeftino piće, a u jelu kuruza, boranija rekla bi braća istočno od “raja na zemlji”.

SAE je na svojevrstan način vratio poeziji njezin iskonski poziv i ulogu. Naime, pišući (dakako vrlo oprezno govoreći o tomu), o svemu i svačemu, on se svojim nesvakidašnjim, “gorkim, činom učini i žeteocem i snopljem”. I da nastavimo u dizdarovskom stilu; kao on još nikto govorio nije… ”I kad nas svojim riječima bije i kad nam se smije”.

Koristeći fb kao virtualnu društvenu pošast koja je isprva kod američkih sociologa apostrofirana kao kult amatera, e da bi prerasla u jedan takav medij kojim vrve kojekakve knjižorg. stranice puni selfirajućih stihova u ranu zoru, nikli su i literarni “fenomeni” poput SAEa. Mada mi ovo “poput” zvuči suvišno budući da nisam naišao na ništa slično niti u sajberluku niti u recentnom dunjaluku.

SAE je svojim začuđenim vs stilom ustvari napravio još jedan iskorak… nešto poput Malnarove antitelevizije, poručujući nam da poezija uistinu može biti sve kao i ništa. Ali, ako ništa drugo, mnogima je povratio vjeru u tu čarobnu moć nadahnuća jer, uistinu, bez tog stanja visoke budnosti (Paul Valery)…uzalud vam trud pjevači…

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.