Kolumne

srijeda, 12. srpnja 2017.

Projekt 'Rastemo čitajući' u Koprivničko-križevačkoj županiji


vrijeme: 12.07.2017.
mjesto: Koprivničko-križevačka županija
url: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/

Krajem lipnja završena je pilot faza projekta 'Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije'Bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica. Projekt je jedan od pet nagrađenih za inovacije u knjižnicama jugoistočne Europe. Nagrade je financirala međunarodna organizacija Future library uz potporu Fondacije Melinda i Bill Gates.

Projekt je dobitnik nagrade za inovaciju koju je dodijelila grčka organizacija Future Library u okviru projekta INELI-Balkans – međunarodne mreže perspektivnih knjižničara-inovatora s područja Balkana. INELI-Balkans projekt je organizacije Future Library koju podupire Zaklada Bill & Melinda Gates, a kreiran je s ciljem stvaranja održive mreže knjižnica i knjižničnih suradnika s područja Balkana.

Projekt Bibliobusne službe započet je u siječnju 2017., namijenjen je polaznicima programa predškole i najstarijih vrtićkih skupina hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama i roditeljima, a provodi se u dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu. Kreiran je s ciljem poticanja čitanja i razvoja informacijske i informatičke pismenosti djece predškolske dobi, podrške dječjim vrtićima u usvajanju odgojno-obrazovnih ishoda planiranih Nacionalnim kurikulumom za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, promicanja svijesti o važnosti socijalne inkluzije i njegovanja tolerancije i promicanja svijesti roditelja djece predškolskog uzrasta o važnosti poticanja čitanja od najranije dobi te obrazovnim i kreativnim mogućnostima informacijsko-komunikacijske tehnologije. U te su svrhe kreirane knjižnične kutije opremljene kvalitetnim materijalima za čitanje i učenje, pripremu za polazak u osnovnu školu, stručno usavršavanje odgajateljica, a u svakoj kutiji se našlo i po jedno tablet računalo opremljeno kvalitetnim aplikacijama za igru i učenje namijenjeno djeci predškolskog uzrasta.

Važnost projekta su, pored organizacije Future Library, prepoznali i brojni sponzori i donatori: tvrta Touche! i dizajner Dejan Halusek, prof. povijesti i pedagogije Goran Živković, nakladnička kuća Harfa, Udruga volontera Podravke PULS, Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“ iz Zagreba, Osnovna škola „Braća Radić“ iz Koprivnice i Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca te Nacionalna kampanja za promicanje čitanja djeci naglas od rođenja „Čitaj mi!“.

Projekt je proveden kroz dvije faze – početkom 2017. stručni tim Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica na čelu s voditeljicom projekta Anom Škvarić odabrao je, nabavio i obradio građu za knjižnične kutije, kreirani su promotivni materijali i javnost je informirana o samom projektu. Kutije su podijeljene dječjim vrtićima na svečanosti održanoj 1. ožujka 2017. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, a od početka ožujka do kraja lipnja redovito su korištene u dječjim vrtićima. Osim toga, tijekom ožujka i travnja održano je i pet predavanja za roditelje vrtićaraca, a održane su i kreativne radionice i druženja s članovima Udruge volontera Podravke PULS i Linom.

U projektu je sudjelovalo ukupno 91 dijete, 99 roditelja prisustvovalo je predavanjima o važnosti čitanja i pravilnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije, a u dječjim vrtićima projekt je provodilo i u njemu sudjelovalo ukupno 15 odgajateljica. Završna evaluacija provedena u dječjim vrtićima, razgovori s odgajateljicama i vanjska evaluacija Gorane Tuškan, hrvatske ambasadorice za INELI Balkans, pokazala je da je u samo četiri mjeseca provođenja zabilježen pozitivan utjecaj na razvoj predčitalačkih navika i jačanje svijesti o važnosti tolerancije i društvene uključenosti kod djece predškolske dobi, podršku cjeloživotnom učenju i stručnom usavršavanju odgajateljica i na razvoj svijesti o važnosti ranog čitanja i pravilnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije kod roditelja predškolske djece. Prvi rezultati pokazuju koliko je važno da se nastavi provođenje ovoga projekta, što koprivnička knjižnica i Bibliobusna služba i planiraju.

„Rastemo čitajući“ nastavit će se provoditi u dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu  u rujnu 2017., a kutije će ostati u vrtićima tijekom cijele pedagoške godine 2017./2018., kako bi se materijali u knjižičnim kutijama što detaljnije i kvalitetnije obradili. Budući da je projekt kreiran s ciljem dugoročne održivosti, u školskoj godini 2018.-2019. koprivnička knjižnica planira ga proširiti na još pet vrtića u mjestima koja obilazi bibliobus, za što će se na vrijeme nastojati osigurati dodatna financijska sredstva.

Izvor:Culturnet.hr


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.