Kolumne

utorak, 31. siječnja 2017.

Književnost uživo 2017. | Gradska pričaonica


Gradska pričaonica
dodatni broj časopisa Književnost uživo 2017.


Promocija će se održati 3.2.2017. petak
17:00 do 19:00
Križanićeva 6A, Rijeka, Croatia

Gradska pričaonica nastala je spontano (a kako bi drukčije i nastala), u razgovoru o tome na koji bismo način mi odrasli mogli pristupiti najmlađim sugrađanima, a da nam oni iskreno progovore o svojim, generacijski bitnim temama. Dogovor je pao: neka to bude Gradska pričaonica.

Rečeno-učinjeno.

Učenici osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke – Dorotea Topić, Elvedina Japić, Karlo Kajba Šimanić, Lino Ružić, Samanta Šimunović, Tatjana Kopić, Karlo Stipanović, Noelle Kumarić, Vanja Maravić, Victoria Botički i Gabriella Grabušić – uključili su se u okviru svojih sedmih satova srijedom u 13.15 u Galeriji Kortil na Sušaku u svakotjedne sesije gdje se zadavalo teme, zatim čitalo i razgovaralo o pročitanom. I to je bio nabolji dio svega: razgovor. Ponajviše zbog smijeha i onoga što nas je činilo radosnim, iako je, naravno, bilo i tmurnijih tonova. Od početnih tema koje smo pretpostavljali da bi mogle zaokupljati dječji imaginarij, došli smo razgovorom do novih, pa opet novih tema i pripovjedaka koje predstavljamo u ovoj brošuri, specijalnom izdanju časopisa Književnost uživo koji je, barem privremeno, poslužio kao baza gdje smo sve te radove i po prvi puta javno objavili. Naravno, imali smo u listopadu 2016. i jedno lijepo javno čitanje na koje smo svi ponosni. Konačno, njihovo je objavljivanje u ovome tiskanom izdanju točka na i ovoga pilot-projekta za koji vjerujemo da ima jako puno potencijala: čini se da je tema ispred nas zaista puno, a da se načini komunikacije, kao i moguće nove radionice granaju u beskraj. Konačan je rezultat zaista bio divan: kao da smo se sa svakom novom temom sve više približavali nečemu što mladog autora u ovome trenutku zaokuplja, kao da smo sa svakom novom “pričaonicom” sve više dolazili do onih bitnih, nosivih tema koje opeterećuju suvremeno djetinjstvo, kao što smo, s druge strane, sve više budili interes i znatiželju mladih autora za onim što predstavlja drugu stranu pisanja: uređenje, priprema teksta, ilustracija, medijsko predstavljanje, javno čitanje… Ukratko, od “Gradske pričaonice” postajali smo, sa svakim novim susretom, sve više prava mala književno-izdavačka radionica koja ima svoj konačni izraz u ovoj maloj, ali znakovitoj brošuri. Nadamo se da ćete uživati u radovima naših učenika-polaznika i vjerujemo da svakim korakom idemo sve dalje, stvarajući u najboljoj namjeri nove generacije pisaca i čitatelja, što je, složit ćete se, visoko postavljen, ali, iskreno vjerujemo, dostižan cilj.

Milan Zagorac, urednik

U ovoj su brošuri naslova “Gradska pričaonica” objavljene kratke pripovijetke mladih autora, polaznika osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke, a koje su nastale u okviru istoimene radionice. Radionica pisanja kratkih priča za učenike viših razreda osnovnih škola koje se nalaze u neposrednoj blizini pasaža i susjedne zone Mrtvog kanala u Rijeci nastala je s namjerom da se otvori prostor generacijskim temama i sadržajima koji su učenicima važni, te da kroz radionicu savladaju vještine slobodne interpretacije. Navedeni program krovnog naziva Građani svom gradu tijekom listopada 2016. godine izveden je u okviru nove projektne inicijative u čijem razvoju sudjeluje najširi broj sudionika/ca riječke kulturno-umjetničke scene, u suradnji s MMSU Rijeka i uz potporu kanadske fondacije Musagetes. Radionica se izvodila pod vodstvom Jolande Todorović u ime Galerije Kortil i Milana Zagorca u ime časopisa Književnost uživo te likovno-grafičkog uređenja Lee Čeč.

Izvor: Književnost uživo

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.