Kolumne

srijeda, 2. studenoga 2016.

Nada Mihelčić | Matilda Mance: Zovu me Zeus


Uskoro iz tiska, u nakladi "TIVA-tiskara" Varaždin, izlazi nova knjiga Matilde Mance,  afirmirane književnice poznate po njenim objavljenim kriminalističkim romanima Ubojstvo na sjajnom balu, Djevojka s brucošijade, Nijemi svjedok i Smrtonosna zamka.

Matilda je ovom knjigom dokazala da se izvrsno snalazi i u pisanju romana za djecu i mlade.

Pogovor

Matilda Mance se u hrvatskoj književnosti pojavila u svojim zrelim godinama. Pravnica po struci, okušala se u žanru koji joj je, po obrazovanju i afinitetu, najbliži. Sa svoja četiri objavljena kriminalistička romana dala je hvalevrijedan doprinos tom segmentu suvremene hrvatske proze i time stala uz bok stjegonošama tog žanra P.Pavličiću i G.Tribusonu, te još ponekom od kvalitetnih autora koji su se okušali i u tom segmentu suvremene hrvatske proze.


Zovu me Zeus peti je roman ove autorice i iako je zadržao asocijativnu povezanost s miljeom ostalih njezinih knjiga, ipak predstavlja tematski odmak.

Ovo je priča o policijskom psu koji, što po sili zakona a što zbog toga što njegov vodič odlazi u inozemstvo, odlazi u zasluženu mirovinu. Zeusa, koji je sav svoj odrasli život proveo kao radni pas, muči nostalgija za čovjekom s kojim je do tada dijelio sve muke i radosti tog zahtjevnog posla, ali brine ga i neizvjesnost tko će ga udomiti i kako će se priviknuti na „beskoristan“ život običnog kućnog psa.

Knjiga prati upravo te događaje, nudeći nam znane situacije koje, ovoga puta gledane očima psa, pružaju obilje razloga i da se malo zamislimo i da se slatko nasmijemo. Stariji čitatelji će u tom štivu pronaći metafore iza kojih prepoznaju vlastiti strah od umirovljenja i prerane „odbačenosti“, ali i implicitan savjet kako ćemo i dalje ostati korisni upravo onoliko koliko sami nastojimo to biti. Knjiga će vas obogatiti toplom pričom iz svakodnevice, dobrim poznavanjem psećeg mentalnog sklopa i svojom humanom porukom.

Čitajući je uživat će svi, od djece do vlasnika pasa i ljubitelja lakšeg štiva, a ne bi nas začudilo da neki od čitatelja i sami odluče udomiti četveronožnog mudrijaša i odanog prijatelja kakav je Zeus.
                                    

Nada Mihelčić, književnica

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.