Kolumne

srijeda, 2. studenoga 2016.

Rujana Jeger | Matilda Mance: Zovu me Zeus


Predgovor

Kada sam bila mala, željela sam biti pas. Kasnije sam shvatila da to neće ići, pa sam poželjela imati svog psa. Zatim me životni put naveo na pisanje, a posljednja mi je knjiga bila upravo - o psima. Dok sam je smišljala, pomislila sam kako bih mogla slijedeću napisati iz perspektive psa. A u stvari bi mi pametnije bilo da napišem ljubić. Ili još bolje - krimić, zaključila sam.

A onda sam u ruke dobila "Zeusa…" i skontala da me netko već pretekao - Matilda Mance, spisateljica krimića i kratkih priča koja je učinila upravo sve to: "Zovu me Zeus" je krimić pun ljubavi ispripovijedan iz perspektive Zeusa, umirovljenog policijskog psa koji dolazi u novu obitelj gdje bi trebao provoditi zasluženu penziju...

Međutim, Zeus još uvijek nije "za baciti", a njegova nova obitelj - kao i svaka, uostalom - ima svojih problema, koje on pomaže riješiti s puno stila i dozom humora.


Antropomorfiziranje životinja je naravno glavno oruđe kojim se koriste ne samo Disneyev studio, Pixar, Ezop (da, onaj od basni) i mnogi, mnogi drugi - no ovdje je to učinjeno s dobrom mjerom, a svakako i najboljom namjerom.

Zeus je zabavna i pitka knjiga za stariju djecu, mlađe tinejdžere i sve one koji se takvima osjećaju, ali i ne samo za njih - svaki ljubitelj i ljubiteljica životinja uživati će u ljubavnoj priči između Pepe i Zeusa, koja je po pravilima dobrih ljubića - u početku puna mržnje i nesuglasica, a na kraju... no možda je bolje da ne odajem previše...

 Kao i druge dobre priče, romani i crtići namijenjeni prvenstveno za mlađu publiku, ova je knjiga višeslojna te također sadrži neke socijalne elemente koji djelomično ilustriraju stanje u hrvatskom društvu, tako da će je sigurno sa zanimanjem progutati i roditelji - djeca u pubertetu, ljubavni problemi i adolescentski avanturizam, snalaženje iz dana u dan, borba za posao, sve su to univerzalne teme u kojima će se mnogi prepoznati.

Ja sam se, međutim, baš kao ono malo dijete koje sam nekada bila - najviše uživjela u lik Zeusa. I nije mi sada žao što me Matilda Mance pretekla.

Ionako više volim čitati nego pisati, a za krimić nemam baš nikakvog talenta.

Uvjerena sam da će ova knjiga probuditi emocije i u tebi, draga mlada čitateljice, dragi mladi čitaoče - možda ćeš baš ti poželjeti udomiti nekog psa beskućnika ili se prijaviti kao volonter u Azilu za životinje Noina Arka. Uostalom, već si kupovinom pridonijela ili pridonio njihovoj dobrobiti.

Rujana Jeger, književnica i publicistkinja

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.