Kolumne

subota, 15. listopada 2016.

Ana Čaić Blažević | Guillaume Musso: Zov anđela


https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14606368_1097733686975896_263925895425631222_n.jpg?oh=da2631b4986c829828184ac5e9f59ba1&oe=5896C519Originalni naziv: L'appel de l'ange, Guillaume Musso
Prevoditelj: Jelena Butković
(FOKUS KOMUNIKACIJE D.O.O., 2016)

Mobitel. Naš produžetak, naš fetiš i globalni fenomen koji oblikuje vrijeme i živote ljudi. Koliko je dijelova našeg života spremljeno u tu malu stvarčicu? Koliko njih čuva naše najskrivenije tajne? Jesu li sigurne? Da? Hmm...

Sigurno su to mislili i Madeline i Jonathan. Slučajno se sudarivši u zračnoj luci Kennedy, nisu ni primijetili da su zamijenili mobitele. Sada kada su tisuću kilometrima daleko jedno od drugog shvaćaju da u ruci imaju tuđe uređaje.

Postoji izreka: "Reci mi tko su ti prijatelji i reći ću ti tko si.", ovdje se slobodno može primijeniti "Pokaži mi mobitel i reći ću ti tko si." Što učiniti kada je tuđi dio života u vašim rukama? Svaka osobna misao, slike, nevine poruke ili skrivene strasti na uvid su vašim očima. Biste li ih pogledali? Škicnuli... ne? ...samo malo?

 Ni ne sluteći koliko su im zapravo životi povezani, ni koliko je zapravo sudbina uplela svoje prste u njihov susret, polako popuštaju znatiželji i počinju otkrivati tajni život vlasnika mobitela koji se zatekao kod njih.

"Postoje bića čija je sudbina da se sretnu. Gdje god bili. Kamo god išli. Jednog dana oni se sreću."- Claudie Gallay

Tajne koje brižljivo čuvaju jednostavno će isplivati na površinu, a kada oboje urone u život onog drugog i otkriju tajne koje su brižljivo čuvali,  shvaćaju da su dvije osobe, potpuna stranca,  povezani jednom velikom, krvavom tajnom za koju su mislili da je zauvijek zatvorena i skrivena. Suočeni sa svojom prošlošću, žaljenjem i kajanjem oboje se upuštaju u istraživanje duboko skrivene tajne koja im je zauvijek promijenila živote.

"Svi imaju tajne. Radi se jednostavno o tome da se one otkriju."- Stieg Larsson

Musso, ah, Musso. Neki će reći, kada pročitaš jednu njegovu knjigu kao da si pročitao sve, ali iskreno ja se ne bih složila s time. Koliko ga god puta čitala njegove romane od prve me oduševi. Iako svi kažu da su svi njegovi romani slični, ono što me uvijek privlači kod njega je njegov stil pisanja. Njegovi romani uvijek počinju polako, navodeći čitatelja da pomisli da radnja ide u jednom smjeru a onda se ona ubrza i navodi na drugi. Naravno da se taj smjer mijenja još nekoliko puta, ne odajući kako će se sam zaplet raspetljati. Jer baš kad nađeš neki odgovor još dvadeset će se pojaviti. Musso perfektno poznati početak radnje polako uvodi u neočekivanu radnju čvrsto držeći svakog čitatelja na mjestu, koji će željno iščekivati sljedeći detalj.

Musso u svojim romanima često preispituje nedokučive igre sudbine. Tako je i u Zovu anđela, sve se događa s razlogom i svi su povezani na neki način, ništa nije stvar slučajnosti.

"Pomisli na njihov susret.Ništa se ne bi dogodilo da su nisu sudarili u zračnoj luci.Ničega ne bi bilo da nisu zabunom zamijenili telefone. Da je ušla u onaj kafić tridesetak sekundi prije ili kasnije, ne bi se nikada sreli. To je bilo zapisano. Smiješna igra sudbine koja ih je odlučila spojiti baš u tom trenutku. Zov anđela, kako je govorila njena baka.."

Ako ste ljubitelji ljubavnih romana s elementima trilera, ako volite ludi i nepredvidivi put na koji bi vas  autor mogao odvesti, ovo je roman za vas. Vjerujte, kada pročitate ovu Mussoovu knjigu, odmah ćete se baciti i na sljedeću!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.