Kolumne

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Robert Janeš | Miris Berekinine kose*


Ušao sam u staru gradsku knjižnicu uređenu u očuvanom stilu Art Decoa. Nije bilo mirisa. Ustvari, bilo je, onog nekog sterilnog. Miris kao da ga nema.

U glavnoj dvorani nije bilo ljudi. Skrenuo sam lijevo prema pultu.

Niz ekrana plavičasto je treptao prema meni. Dotaknuo sam jednog od njih, pojavila se poruka dobrodošlice s uputstvima kako dalje.
Preskočio sam nekoliko nivoa lupkajući i povlačeći prstom po ekranu, i u poznatom okružju izabrao naslov koji me zanimao. U bijelom pravokutniku pojavilo se 886.2-1.Sop. Vrh metalnog teleskopskog štapa sa plastificiranom drškom, koji je ležao na stolu ispod ekrana, najprije je zasvijetlio crveno, a nakon što sam ga uzeo u ruku i krenuo prema često posjećivanom odjelu 886, počeo ubrzano treptati narančastim svijetlom.

Prolazio sam pored savršeno glatkih zidova bez ikakvih ukrasa, samo tu i tamo natpis tipa 886.2-1. Vrh štapa je sve sporije treptao. U jednom trenu narančasto svjetlo se promijenilo u zeleno. Stao sam i počeo ga podizati u zrak. Zasvijetlio je plavo, a iz zida staklene glatkoće je bešumno kliznula uska ladica. Opreznim pokretom, da ne narušim tihost što je zgušnjavala zrak oko mene, uzeo sam knjigu iz ladice. Polako sam je listao. Prešao sam očima preko dijela na kojem je pisalo o prvom izdanju te knjige iz 1943. godine. Oko mene je zrak zamirisao na nešto što već davno nisam osjetio. Vratio sam je u kutiju, u ladicu tamo u zidu, zatvorio je i uzeo mali memorijski čip koji se nalazio u istoj ladici.

Ladica je iza mene bešumno ulazila u zid koji je na trenutak imao formu. Grabio sam prema pultu na gdje ću preko čitača kodova provući iskaznicu zajedno s malim memorijskim čipom i pritiskom na tipku potvrditi da su podaci što se pojave na ekranu točni i neizmjenjeni.

A izlazeći kroz velika vrata s organski dizajniranim ornamentom, prisjetit ću se gospođe s kojom bih uvijek bio porazgovarao o knjigama koje posuđujem, i još više, o onima koje ću tek posuditi. Miris koji se na časak pojavio, tamo u onom sterilnom prostoru beživotnih zidova, bješe njezin.

Mogu li knjige živjeti bez ljudi?
______________________________________________________
*namjerni lapsus calami (jer me ovako asocira na jednu vragolastu djevojčicu "berekinu" kojoj su zbog nepodopština odrezali kosu iz koje se poslije predivan miris širio širom svijeta) od Berenikina Kosa (lat. Coma Berenices) što je dugo poznati asterizam koji je naposlijetku pretvoren u zviježđe. Nalazi se "iza" Lava i nekad je predstavljalo lavov rep. (wikipedia)
Ujedno i naslov romana Nedeljka Fabria iz Jadranske trilogije. (booksa, superknjižara)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.