Kolumne

srijeda, 13. srpnja 2016.

Ljiljana Jelaska, Iva Dukić | Cimbuli-cumbuli


Vještica Dobra, pauk Dobroslav, puž Brzimir, žaba Marta, gušter Gujo i dječak Jan glavni su likovi
ove male-velike avanture.

Vještica Dobra bila je protjerana iz vještičjeg svijeta jer je bila – dobra. Od tada živi u šumi i pomaže životinjama u nevolji. Tako je jednog dana srela pauka Dobroslava kojem je bila ozlijeđena noga. Uz Brzimirovu pomoć, koji joj je ustupio tri kapi znoja, pripremila je svoj čarobni Cimbuli-cumbuli napitak i izliječila mu nožicu. Vesela družina kreće na put, u potrazi za mjestom gdje bi Dobroslav mogao na miru plesti svoje mreže. Putem sreću žabu Martu koja želi imati predivan glas, a ne nepodnošljivi kreket od kojeg bježe sve ptice.

I dok si rekao “Cimbuli”, Dobra joj je ispunila želju. Na svom putu upoznali su i guštera Guju koji je ostao bez repa, a približava se natjecanje u najljepšim gušterskim repovima. I premda se životinjice boje ljudi, u svojoj avanturi susreću dječaka Jana i njegove roditelje koji ih ugoste u svojoj vikendici i nekima od njih pruže novi dom. Opet zahvaljujući Dobri i njezinom čarobnom napitku, Guji je narastao novi rep. Osvojio bi on i prvo mjesto da nije upoznao zanosnu guštericu i prepustio joj pobjedu.

Mala se družina na kraju ipak rastaje jer Gujo je, sretan i zaljubljen, krenuo za svojom guštericom, Dobroslav je našao novi dom, Marta se vraća u svoju baru, a Dobra i Brzimir natrag u šumu. Ali, naravno, uz obećanje da će se opet vidjeti… u skoro vrijeme. “Život na Zemlji je poput lanca povezanog brojnim karikama. Svaka od tih karika predstavlja jednu živuću vrstu na planetu: biljnu, životinjsku ili pak ljudsku vrstu. Ako se dogodi da samo jedna od tih karika pukne, ako nestane samo jedna živuća vrsta, život ljudi na Zemlji bit će doveden u opasnost.”

Poučna i nadasve simpatična, ova nam priča donosi poruke o važnosti ekološke osviještenosti i održivog razvitka. Upotpunjena je prigodnim ilustracijama Ive Dukić.

Piše: Tamara Modrić

Naklada: Studio TiM Rijeka

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.