nedjelja, 15. svibnja 2016.

Redukcija ili skraćivanje teksta


Gotovo da ne postoje tekstovi koji se ne mogu skratiti. Učinite to sami, bit će manje bolno.

Urednici će takav rukopis koji je moguće i potencijalno dobar, najčešće odbaciti. Ukoliko niste sigurni, nemate dovoljno općeg znanja ili nemate iskustva u skraćivanju teksta, pitajte za savjet nekoga tko je u tome mnogo iskusniji. Neka to ne bude netko od vaših najboljih prijatelja, osim ako nije vrstan u tom poslu i neće vas samo hvaliti kako bi vam i dalje ostao - prijatelj.


Pažljivo saslušajte primjedbe, kritike i savjete. Ne znači da ih sve morate i slijediti. Ipak ste vi autor svoje knjige i prema tome i odgovorni, kako sami sebi tako i potencijalnim čitateljima.

Ukoliko niste spremni prihvatiti mogućnost da su vašem tekstu potrebne ispravke, skraćivanja ili promjene jer smatrate da ste novi književni genije, jedini savjet vam je – koliko god grubo zvučalo - nemojte pisati. Pisanje je veoma zahtjevan posao i nije dovoljno imati ideju. Pisanje je cjeloživotno učenje. Da bi se pisale potrebno je imati mnogo općeg znanja, volje i strpljenja.

Svoj rukopis možete i morate voljeti ali ne i u njega biti zaljubljeni.Savjet: Ako zaista volite pisati, nikako nemojte odmah krenuti s dužim proznim djelima. Pišite priče ne duže od jedne kartice. Usavršavajte svoj stil, znanje pravopisa i gramatike.

Kako da sami uredite svoj tekst? Nakon što ste završili s pisanjem, ostavite i nemojte ga čitati nekoliko dana ili čak tjedana. Tek tada ponovo čitajte i u tekstu označite sve što je suvišno i nije bitno za radnju. Pokušajte tekst sami sebi čitati na glas. Poslušajte gdje zapinje, i krenite u čistku - izbacite sve nepotrebno, mijenjajte. Dodajte samo ono što odgovara na neodgovorena pitanja koje bi i sami postavili da ste čitatelj a ne autor.

Pojmovnik