Kolumne

utorak, 15. ožujka 2016.

Sonja Smolec | Daniel Kehlmann: F

Danile Kehlman mladi je austrijski autor koji je ovom knjigom, unatoč svojim prijašnim književnim uspjesima, doslovce poletio među zvijezde književne elite. Kehlman se ne ustručava taknuti i pisati o onima segmentima života, Boga i vjera, o kojima većina autora nema namjeru pisati, a ako i pišu onda to ne rade na taj način kao on, da bez predrasuda i od tragedije rade komediju. Očito je da autor nije početnik, da jako dobro zna što želi pisati i kako to dobro napisati.

Radnja romana pomalo je bizarna, apsurdna ali ne i potpuno nerealna. Lebdi na granici između gotovo nestvarnog i stvarnog svijeta. Otac trojice sinova, književnik čije knjige nitko ne želi objaviti, odlazi u cirkus gdje s njima gleda predstavu neobičnog hipnotizera, Velikog Lindemanna. Kad je prozvan da i sam dođe na pozornicu, tvrdi da je otporan na utjecaj hipnoze i da se na njega na taj način ne može utjecati. Međutim, desilo se nešto nepredviđeno. No, da li je to zaista tako? Da li se radilo o hipnozi ili...?

Gotovo ljut napušta predstavu i sa sinovima odlazi kući i iste večeri uzima sav novac s bankovnog računa, uzima putovnicu i nestaje iz svog doma. Napušta ženu i sinove i gubi mu se svaki trag, da bi nakon mnogo godina doznali da je postao veoma uspješan ali i neobičan književnik.

Svaki od njegovih sinova kreće svojim putem. Martin postaje svećenik bez vjere, Iwan slikar bez talenta a njegov brat blizanac poslovni čovjek koji se ne ustručava krenuti i najtamnijim putovima koji ga dovode do totalnog bankrota. Sva trojica su na neki način varalice.

Nakon 24 godine sva trojica ponovo susreću oca, sastaju se a njihovi životi isprepliću na najbizarnije načine.

Knjiga je namijenjena zahtjevnim čitateljima ali preporučam da je i drugi, radoznali čitatelji svakako pročitaju. Iz nje svatko može mnogo toga naučiti, pronaći bar malo sebe.

Kritičar Guardina između ostalog kaže: "... No, smijeh je ionako najdragocjeniji kad smo u tami."


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.