Kolumne

četvrtak, 1. veljače 2024.

Dejan Bogojević | Nina Kovačić: Otisak prsta / A Fingerprint

 

(Dejan Bogojević & ART gupa AKT, Valjevo, 2023.)

JEDINSTVENOST OTISKA


Nina Kovačić je svakako jedna od najboljih haiku pesnikinja Evrope i sveta (i to pri samom vrhu). Ovu tvrdnju možemo izneti na osnovu haiku pesama koje je do sada publikovala, a tek potom na osnovu njene prisutnosti na haiku sceni, te na osnovu brojnih nagrada koje je zasluženo osvojila.

Bez njenih haikua nezamisliva je bilo koja antologija evropskog odnosno svetskog haikua.


Čast mi je da sam imao tu priliku da (posle brojnih objavljivanja njenih pesama u periodici, knjigama, zbornicima i antologijama) priredim knjigu izbora haiku pesama jedinstvene pesnikinje iz Hrvatske – Nine Kovačić.


Knjiga Otisak prsta / A Fingerprint sadrži izbor haikua iz njene tri zbirke: Proljetni čaj (2016.), Mrmor valova (2020.) i Vitraj na suncu (2022.). Naslovi zbirki su istovremeno i naslovi triju ciklusa-poglavlja u knjizi izbora. Samo jedna varijanta je bila organizovati haiku pesme Nine Kovačić hronološkim redosledom. I ovako poređane „teku poput jedne pesme“, jer se radi o prepoznatljivom i izgrađenom haiku rukopisu koji je iskričav, pun iznenađenja i nesvakidašnjih rešenja u funkcionisanju poetskih zapisa.

Navodim nekoliko primera:

u svitanje / ćurlik kosa odvaja / noć od dana

Poj pesme kosa pravi prirodnu, jasnu i upečatljivu granicu između tamnog i svetlog dela dana uz izraženi kontrast.


nedjeljni odmor / na bakinoj papuči / drijema mačka 

Verno i prirodno dočarana mirnoća, pospanost i usporenost dana predviđenog za odmor.


noć na stanici / huk vlaka pomiče / sjenu iz sjene 

Majstorska povezanost zvuka i slike (huka i sjene) i dočaravanje prolaznosti života.


primirje... / samoniklo žito raste / u minskom polju 

Simbol života i rađanja, i simbol umiranja u istoj haiku pesmi su u suprotstavljanju i pomirenju.


dolazak plime... / dječak kanticom brani / pješčani dvorac 

Jedna sasvim mirna slika koja postaje poprište borbe dečaka koji štiti napravljen dvorac od peska. Haiku predstavlja istinsku borbu za vlastite snove.


Naša pesnikinja očito poseduje znanje o haiku stvaralaštvu od njegovih najranijih dana; poznaje stvaralaštvo starih majstora, ali i savremene tokove kada je u pitanju zahtevna i prepuna zamki ova književna forma. Sva ta znanja, koja su neophodna da bi se u krajnjem slučaju razlikovala haiku pesma od poetskog zapisa u tri stiha, ona vešto ugrađuje u svoje iskustvo, u vlastitom stvaralaštvu, ali uvek pronalazi nova i bolja rešenja u dvodelnim i jednodelnim pesmama. 


Knjiga nosi naziv „Otisak prsta“ po stihu iz jednog od haikua u izboru, sadrži ukupno šezdeset i jedan haiku iz spomenute autoričine tri knjige i dodatak od još dva haikua. Ove haikue sam dodao zbog njihove vrednosti. Oba haikua su nagrađena na internacionalnom haiku konkursu za nagradu „Radmila Bogojević“.


Prvi haiku: večernji jaglac / u majčinom glasu / natruha sjete – osvojio je drugu nagradu na šestom konkursu (2022. god.) i objavljen je u knjizi Odbegle misli / Runaway Thoughts (2023., priredio Dejan Bogojević).

Drugi: majčina kosa – / na dlanu mi drhturi / izleglo pile – drugonagrađeni je na sedmom konkursu (2023. god.). Član ocenjivačke komisije Jim Kejšen (Jim Kacian) ističe da ga je ovaj haiku istinski dirnuo, posebno kada je otkrio zajedničke osobine ova dva najkrhkija bića „starije žene“ i „novo-rođenog pileta“ – oseća se potreba da se o njima brine, da prema njima budemo nežni.

Ovo je knjiški primer dvodelnog haikua (na Ninin način) – prvi deo stihom „majčina kosa“ nas ne priprema za nastavak pesme, dešava se nešto neuobičajeno. Drugi deo pesme „na dlanu mi drhturi / izleglo pile“, stavljen je u finu jukstapoziciju prema prvom, stvarajući ogromnu empatiju. 

Samo majstori ovako mogu „lomiti pesmu“ – to je razlog što o Nini Kovačić i njenom stvaralaštvu uvek rado pišem. _____________________________________________

Dejan Bogojević (Valjevo, 1971.) srpski je multimedijalni umjetnik. Piše poeziju, prozu, haiku, esej, dramu. Također se bavi slikarstvom, crtežom, stripom, "mail artom", performansom. Priredio je i objavio više od 100 autorskih knjiga, uključujući antologije, zbornike, almanahe. Prevođen je na dvadeset jezika. U inozemstvu mu je tiskano dvanaest knjiga. Dobitnik je brojnih književnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Uređuje časopis za književnost, kulturu i umjetnost „Akt“, časopis za poetsko stvaralaštvo „Tenso“ i haiku-časopis „Cvet šljive“. Do sada je izlagao na 75 samostalnih i preko 300 skupnih likovnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za likovno stvaralaštvo nagrađivan je u zemlji i inozemstvu. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije (po pozivu) i Udruženja stripskih umetnika Srbije (po pozivu). Dobitnik je nagrada za haiku u SAD-u, Japanu, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj... Predsjednik je Haiku društva Srbije. Pokrenuo je dva međunarodna natječaja za haiku: “Lotos” i “Haiku konkurs za nagradu “Radmila Bogojević” koji i danas traju. Živi i stvara u Valjevu.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.