Kolumne

petak, 13. listopada 2023.

Prijavi se na literarni natječaj “Trenutak uspomene”

 
Turistička zajednica grada Zaprešića ponovno organizira međunarodni literarni natječaj “Trenutak uspomene” povodom obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića, najslavnijeg stanovnika grada Zaprešića u kojem se nalazi njegov dvorac, imanje Novi dvori, kao i grobnica obitelji Jelačić gdje je posljednje počivalište samog bana.

Kako je ban Jelačić bio veliki zaljubljenik u umjetnost, prvenstveno u pisanje i poeziju, potaknuti njegovom zbirkom pjesama „Trenutak uspomene“ po drugi put organiziramo međunarodni literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu i to na čak šest (6) jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

Ispričajte priču o trenutku kojeg ćete posebno pamtiti

Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje spisateljske i pjesničke talente na jednom od šest jezika. Prijavite se na literarni natječaj „TRENUTAK USPOMENE“ te napišite priču ili pjesmu koja govori o njihovom najdražem trenutku uspomene. Možda je taj trenutak i uspomena prošlosti ili pogled u budućnost. Možda želite podijeliti i neki loši trenutak te ga ispričati kao neobičnu i drugačiju uspomenu. Uspomene koje nas vežu uz proteklo razdoblje obilježeno Covidom-19 isto tako mogu biti zanimljiva tema, kao i trenuci uspomena s dragim osobama. Također, možete povezati temu bana Jelačića, njegovog života, rada i djela te ih utkati u rad, ali i povezati bana s današnjim trenutkom.

Motivi o prolaznosti trenutka i uspomenama, ljubavima, nadanjima i slobodama koje stvaramo, živimo i doživljavamo mogu biti sjajni pokretači radnji samih priča, ali i pjesnički simboli. Radovi ne moraju biti povezani direktno s banom Jelačiće, ali moraju biti povezani s elementom „trenutka“ i „uspomene“.

Natječaj se održava u tri kategorije: A) kategorija učenika 1. – 4. razreda osnovne škole
B) kategorija učenika 5. – 8. razreda osnovne škole
C) kategorija učenika 1. – 4. razreda srednje škole

Svaka škola može prijaviti najviše 5 radova u svakoj kategoriji, a jedan učenik može prijaviti jedan rad za svaki jezik.

Rok za prijavu radova je  3. studenog 2023. u 12:00 sati putem online obrasca OVDJE .

Nakon ispunjene prijave rad je potrebno poslati na e-mail: tic@visitzapresic.hr
Svi detalji/upute natječaja nalaze se u nastavku.

Povjerenstvo će do 15. studenog 2023. pregledati sve radove i odabrati do 10 najboljih radova u svakoj od tri kategorije. Izabrani radovi odnosno učenici i mentori bit će pozvani na dvodnevno okupljanje i predstavljanje najboljih radova u Zaprešić, 25. studenog 2023. (troškove za pozvane osobe snosit će Turistička zajednica grada Zaprešića), a po tri najbolja rada u svakoj kategoriji bit će nagrađena vrijednim nagradama.

 

Upute za natječaj “TRENUTAK USPOMENE”

U natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola:
A) kategorija učenika 1. – 4. razreda osnovne škole
B) kategorija učenika 5. – 8. razreda osnovne škole
C) kategorija učenika 1. – 4. razreda srednje škole

1. Svaka škola može prijaviti najviše 5 radova u svakoj kategoriji, a jedan učenik može prijaviti jedan
rad za svaki jezik.

2. Literarni izričaj (oblik rada) učenika je slobodan i nije ograničen, ali mora biti na tragu teme
opisane u uvodnom dopisu.

3. Literarno djelo može biti na standardnom hrvatskom jeziku ili na zavičajnom dijalektu ili na
jednom od sljedećih stranih jezika: njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom ili
latinskom.

4. Prijavu rada potrebno je izvršiti putem online

 obrasca: https://forms.gle/sZAsjsDN6QmxL1Us8

5. Nakon prijave rad treba poslati elektroničkom poštom na tic@visitzapresic.hr u PDF formatu
zaključno s 3. studenim do 12 sati

6. Svaki rad mora imati sljedeće podatke na vrhu rada koji se šalje:
a) ime i prezime učenika – autora rada
b) naslov rada
c) naziv škole i razred

7. Radovi ne smiju biti duži od tri kartice (1 kartica = 60 slovnih mjesta x 30 redaka, tj. 1800 znakova s proredom; format: program word, pismo: times new roman, veličina slova – 12 točaka, dupli razmak). Radovi se dostavljaju u PDF formatu.

8. Povjerenstvo će do 15. studenog 2023. pregledati sve radove i odabrati do 10 najboljih radova u svakoj od tri kategorije. Izabrani radovi odnosno učenici i mentori bit će pozvani na  jednodnevno okupljanje i predstavljanje najboljih radova u Zaprešić, 25. studenog 2023. (troškove za pozvane osobe snosit će Turistička zajednica grada Zaprešića), a po tri najbolja rada u svakoj kategoriji bit će nagrađena vrijednim nagradama.

9. Svi radovi bit će objavljeni u elektronskom zborniku „Trenutak uspomene“.

10. Za sve dodatne informacije možete se javiti na tic@visitzapresic.hr ili 099 3758 861 u radno vrijeme Turističko informativnog centra

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.