Kolumne

srijeda, 7. lipnja 2023.

Sedma knjiga Tomislava Marijana Bilosnića u Rumunjskoj

 

Bilosnićeva „Afrika“ na francuskom jeziku


U Rumunjskoj je početkom lipnja 2023. godine iz tiska izišla sedma knjiga Tomislava Marijana Bilosnića tiskana u ovoj zemlji. Riječ je o zbirci pjesama „Afrika“ objavljenoj na francuskom i engleskom jeziku, u izdanju Biblioteke Universalis međunarodnog višejezičnog časopisa „Orizont Literar Contemporan“, koji je i izdavač svih dosadašnjih Bilosnićevih izdanja u Rumunjskoj. Pjesme na francuski jezik prevela je ugledna francuska pjesnikinja i urednica mnogih svjetski antologija Noëlle Arnoult, dok prijevod na engleski jezik potpisuje poznati hrvatski, u više navrata nagrađivani, prevoditelj i esejista Roman Karlović.

Bilosnićeva zbirka „Afrika“, koja je izvorno objavljena 2011. godine u Zadru, do sad je prevedena na engleski, španjolski, albanski i  rumunjski jezik, pa je ovo njezino šesto uzastopno izdanje, s tim da je rumunjsko izdanje, kod istog izdavača, tiskano 2017. godine na rumunjskom jeziku. Pogovor francuskom izdanju pjesama, naslovljen „Tigar u Bukureštu“ napisao je urednik izdanja, poznati rumunjski književnik i urednik Daniel Dragomirescu. Uz biografiju autora i njegovu fotografiju, knjiga je ilustrirana likovnim prilozima iz afričke umjetnosti.

Uz svjetske prijevode, Bilosnićeva zbirka „Afrika doživjela je i domaću i svjetsku književnu recepciju, tako što je vrlo pozitivno prikazana na mnogim stranama svijeta od više poznatih kritičara. Dovoljno je spomenuti samo eseje španjolsko-peruanskog pjesnika i akademika Alfreda Péreza Alencarta, kao i portorikanskog kritičara i pjesnika, sveučilišnog njujorškog profesora Davida Cortesa Cabana, te kritike hrvatskih znanstvenika i kritičara kao što su dr. sc. Davor Šalat, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, doc. dr. sc. Tin Lemac, dr. sc. Igor Šipić i drugi. Za napomenuti je kako je zbirka „Afrika“ u Bosni i Hercegovini nagrađena s dvije ugledne književne nagrade – Nagradom „Fra Martin Nedić“ (Tolisa) i Nagradom  „Vlado Puljić“ (Mostar).

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.