Kolumne

ponedjeljak, 27. ožujka 2023.

Ispovijed jedne čitateljice

   

O romanu Željka Mavretića "Kad je tata postao djed"

(Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.)

Piše: Mirjana Mrkela 

Imena i nadimci 

Nije teško pogoditi kako je moj prijatelj Željko Mavretić dobio ime: roditelji su ga jako željeli. A roditelj u njegovome romanu ima više imena i nadimaka. U prošlosti su ga zvali: Mimek, Pjesnik i Mara. No za svoju suprugu je uvijek Miljenko. 

Tata je jednome sinu i dvjema kćerima. Mlađoj kaže: 

"— Sretan ti pospandan, princezo Leanija!" 

Njoj je zapravo ime Lea, a nadimci Leica i princeza. Ona sama ima običaj skraćivati imena po vlastitim idejama. Za nju je Filip Fil, Milica je Mil, dok prijateljicu Petru često zove Pero. Iz imena druge prijateljice, Mirne, izostavlja početno slovo. Ta ista Mirna-Irna želi da je zovu Naomi i Lea joj ponekad udovoljava. 

Ime Leine, Filove i Miline mame je Rajka. Vjerojatno je to ime najmanje zanimljivo. Ali meni je najdraže, jer se tako zove moja najbolja prijateljica. Rodila se na jednom otoku pa sam pitala Željka je li i on bio ondje. Nije. 

— Moja junakinja s otoka zove se Tonka. — odgovorio je moj prijatelj Željko, vragolasto se smješkajući — A ime Rajka odabrao sam baš zato što je kod nas, u Karlovcu, vrlo rijetko. 

— Rado ću te upoznati sa svojom Rajkom. — zaključila sam — Uostalom, i ona je spisateljica, a znaš kako ja uživam kad vidim da pisci prijateljuju! 

Ljepota različitosti 

Glavna junakinja romana "Kad je tata postao djed" ima tri dobre prijateljice. Po nečemu su slične, a po mnogočemu se razlikuju. Nijedna nije glazbeno nadarena kao Tonka. Osim što je izvrsna u plesu, "lijepo pjeva. Dobro svira gitaru. [...] Otkad se znamo, pridružuje joj se još jedan glas, moj, barem kao prateći vokal. Najprije mi je bilo jako neugodno, ali već druge večeri osjećala sam se uz Tonku sigurno i hrabro". 

No Tonka je slabovidna i često ne može bez tuđe pomoći. Unatoč tome, ona želi letjeti padobranom. "I sam pogled na ono kad gliser vuče padobran koji se diže i lebdi iznad zaljeva, pa se spušta skroz do površine mora, da bi opet uzletio, u meni je budio pomiješanost straha i divljenja. [...] No moja je Tonka bila uvjerena kako će jednom iskušati to lebdenje. Spominjala je i skok s padobranom i paragliding i bungee jumping. Ja na to nisam nikad ni pomišljala." 

Zamisli Leinoga tate nisu uvijek ozbiljne. Zato on zvuči neozbiljno čak i kada ozbiljno govori. ..."rekao je tata za jednog nedjeljnog doručka i baš mu je u tom trenutku iz usta provirilo pola čvarka." 

Neki njegovi odabiri također su smiješni. "On kupuje uglavnom na akcijama i sniženjima i dobro mu je i lijepo sve ono što ima oznaku %. Jednom je tako kupio automobilske krovne nosače za skije, a nitko se u našoj kući ne bavi tim sportom." 

Nitko od njegove djece još ne želi imati djecu, no on želi postati djed. "Bila sam i tužna zbog tate. Kako mu se odjednom ugasio žar u očima i umalo ispala čaša iz ruke kad je čuo da njegov sin još ne planira potomstvo. [...] Čula sam poslije kako ga je mama tješila" 

Ni mama nije bez mana. "Da, moja majka ima problema s alkoholom i svi u obitelji živimo s tom konstatacijom, nastojeći joj pomoći. Znamo da nam neće biti lako, znamo da to povremeno u navratima traje još od djevojačkih dana provedenih u dječjem domu." 

Teta, mamina sestra ne pije, no i ona proživljuje neugodne trenutke. "Uvijek kad je o djeci riječ, naša teta Višnja sjetno uz uzdah spušta pogled podsjećajući nas na svoj neuspjeli brak bez potomaka". 

U obitelji Leine prijateljice Mirne (Irne) živi se drugačije. Irna želi pobjeći od kuće. "U zagrljaju mi je tiho govorila da joj je dosta obiteljske strogoće, obiteljskih pravila, obiteljskih navika i obiteljskih normi. Svega što je unaprijed propisano i čega se mora pridržavati." 

Lea ju nastoji razumjeti i utješiti. "Oduvijek sam sklona pojednostavljivanju stvari, a ona je baš moja čista suprotnost, sve bi komplicirala." 

Petra je, pak, drugačija od njih obje. "Kad bismo Irna i ja posustale, Petra bi bila ta koja nam je pružala ruku spasa, potpore i sigurnosti." 

U Petrinom domu je tijesno i uvijek uzbudljivo. "Otvoreno sam Petri rekla kako joj zavidim na brojnim ukućanima, na njezinoj velikoj obitelji, a posebno na bakama i djedovima, i onom u onoj ovisničkoj komuni. Petra me na to samo nježno zagrlila vidjevši malu suzicu u kutu mog oka." 

Jer Lea nema ni baku ni djeda. Ili ih ima, a ne poznaje ih. 

Lijepa iznenađenja 

Međutim su čvrste Leine veze s bratom i sestrom. 

Filip joj je priredio dva iznenađenja u vezi s nogometom. "Na Maksimiru smo bili Fil i ja. Prvi sam put uživo vidjela Dejana, Šimu i ostale igrače. Bio je to svojevrstan nastavak mog rođendana. Još jednom neopisivo i točka." 

Drugo iznenađenje dogodilo se u slastičarnici. Ali to neću opisati, jer želim da se i vi iznenadite. 

Neću vam otkriti ni tko je Leu iznenadio rođendanskom porukom. 

Lea je bliska i sa sestrom Mil (Milicom). "Njoj su dvadeset tri i studira matematiku." Jednoga dana i ona joj je priredila iznenađenje. 

"— Leice, htjela bih te s nekim upoznati, ali molim te da to bude još jedna od tajni našeg sestrinskog koda. 

Sjetila sam se da smo bile same kod kuće i već mi je ta činjenica dala osnovu za tajnovitost novog upoznavanja. Za pola je sata netko pozvonio na naša vrata. Milica je rekla da ide otvoriti. Ostala sam u našoj sobi i za svaki slučaj sjela na krevet. Htjela sam biti u sigurnom položaju jer tko zna možda ću upravo sada upoznati Luku Modrića. Iznenađenje je bilo još veće". 

U romanu Željka Mavretića i tata je bio iznenađen. Naime, on je želio postati djed, ali dogodilo se ono što nije očekivao. Ne znam hoćete li i vi biti iznenađeni ili ćete unaprijed naslutiti rasplet. 

Ja također volim iznenađenja. I nadam se da će me moj prijatelj Željko, nakon romana "Kad je tata postao djed", iznenaditi nekom novom knjigom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.