Kolumne

srijeda, 15. veljače 2023.

Održana manifestacija "Valentinove v Radešiću"



Da međusobno poštovanje, ljubav i prijateljstvo među pjesnicima, udrugama, gospodarstvenicima, glazbenicima i te kako egzistira, još smo jednom vlastitim primjerom pokazali obilježavajući blagdan ljubavi, organiziranjem međunarodne pjesničke manifestacije Valentinove v Radešiću.

Udruga za književnost i kulturu Humščak iz Brezničkog Huma bila je organizator, a suorganizator i domaćin manifestacije Dobrovoljno vatrogasno društvo Radešić (zahvala Mariu Šargaču, Nenadu i Draženu Križančiću) u čijoj smo se lijepo uređenoj dvorani vatrogasnog doma okupili 12. veljače 2023. Uz voditelje programa, Ružicu Šafranec Kišur i Josipa Šafraneca, pjesnici i pjesnikinje na obronke radešićkih bregova pristigli su iz Varaždina, Varaždinbrega, Mačkovca, Ivanca, Novog Marofa, Zagreba, Rovinja, Šibenika, Petrinje, Dugog Sela, Sesveta, Vrbovca, Samobora, Bregane te iz Brežica, Maribora i Velikog Mraševa kod Krškog. Cijelo popodne nizali su se najtananiji ljubavni stihovi na kajkavskom i štokavskom narječju našeg jezika te na slovenskom jeziku i gubili se među narančastozlaćanim zrakama zalazećeg sunca.

Imali smo čast da u glazbenom dijelu programa slušamo istinske glazbene virtuoze, koji su nastupima oduševili zahvalnu publiku. O glazbi iz vremena romantizma govorio nam je i trombon svirao Nikola Kropek. Domicilni mladi glazbenik iz Radešića magistrirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a radio je kao vođa dionica trombonista Simfonijskog orkestra iz Kaira. Višestruko nagrađivani kantautor Mario Plantak, vlasnik glazbenog studija 3M iz Hrašćine, nastupio je na gitari. Klavijature je svirao Milko DedaHP Kiš iz Zagreba, slikar, kantautor i osnivač glazbene skupine Ostatak i Milko. Također iz Zagreba, bračni i pjesnički par Bećirević, Sonja i Alija, poklonio nam je sevdah uz flautu. O mikrofonima, razglasu i osvjetljenju brinuo je pjesnik Milan Novak, a aranžiranju voditeljskog stola pjesnikinja Ljubica Ribić, životni par i voditelji varaždinske Udruge Ritam misli. Vrlo dekorativni cvjetni aranžman od svježih crvenih ruža i karanfila, za ures stola darovao je Stjepan Jakopčić, vlasnik brezničkohumskog poduzeća Humko, iz svoje cvjećarnice Dada. Josip Tržec, suvlasnik Vinarije Šafran je, već tradicionalno, i ovom prilikom velikodušno podario nagrađivana, vrhunska bijela, crna i roze vina (od grožđa koje raste i dozrijeva u Radešiću) pjesnicima za okrjepu. Svježi sir i vrhnje za štruklje, kuhane sireve i izvrsne sireve Dragec, proizvedene bez upotrebe konzervansa i umjetnih aditiva poklon je Mljekare EURO-MILK iz Beloslavca kod Bedenice. Pladnjeve ukusnih suhomesnatih proizvoda doniralo nam je poduzeće Kudelić, iz svoje mesnice u Bedenici. Volonterke Udruge Humščak, Renata Kožić (službena fotografkinja) i Renata Grgić, brinule su o pravovremeno posluženoj zakusci. I bračni par Grahovec događaj je zabilježio svojim objektivom.

Bio je to jedan od onih susreta za pamćenje, dok god dišemo. Pripreme za iduću međunarodnu pjesničku manifestaciju Valentinove v Radešiću, već su započele.

Udruga za književnost i kulturu Humščak, Breznički Hum
O blagdanu Valentinova, 2023.






Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.