Kolumne

utorak, 17. siječnja 2023.

Studentska riječ: Kultura narcizma

 

Pozivamo vas na tribinu Studentska riječ, koja će se održati u srijedu, 18. siječnja 2023. u 19 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola na temu:


Kultura narcizma

Kakva je veza između pojma narcizma koji je Freud uveo u uporabu 1914. godine i trenutne ideološke paradigme u kojoj živimo? Je li narcizam reakcionarna tvorba koja se može prevladati ili je riječ o nužnom preduvjetu ljudskog bivanja? Postoje li narcističke osobine koje su korisne i poticajne ili je svaki oblik narcizma štetan, odnosno patološki?

Od Freuda do danas pojam narcizma koristi se, osim u psihoanalizi i psihijatriji, i u svakodnevnom govoru. U današnje vrijeme narcisima se nazivaju oni koji su pretjerano usredotočeni na sebe, svoje ciljeve, želje i potrebe – slikovito, sve koji su se „zaljubili“ u zavodljivu pojavu, ne shvaćajući da je pred njima njihov vlastiti odraz.

Čini se kako u svijetu koji nas okružuje ne nedostaje fenomena koji perpetuiraju nezdravi oblik narcizma. Od političke korektnosti do nametanja tzv. poduzetničkog načina razmišljanja još od najranije dobi, primjeri pojava koje idu pod ruku s patološkim oblicima narcizma sastavni su dio ideološke strukture kapitalističkog načina proizvodnje u kojem trenutno živimo. (L. M.)

Urednik i voditelj: Luka Mayer, student Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Gosti: Oleg FilipovićStanislav Matačić, psihijatri i psihoanalitičari 

Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice, kao i u online dostupnoj snimci tribine.

Tribina će se moći pratiti i uživo na kanalu YouTubea Knjižnica grada Zagreba.

Pratite tribinu Studentska riječ? Vaše nam je mišljenje važno, pa molimo odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!

Veselimo se vašem dolasku! 

Srdačno,
Uredništvo tribine Studentska riječ

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.