Kolumne

ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Sonja Smolec | Maja Cvek: Tkanice života



Izvod iz Pogovora

Knjiga, zbirka poezije Tkanice života Maje Cvek, oda je svemu što autorica cijeni, čemu se raduje, što voli, zbog čega pati. Poezija je sve ovdje navedeno, pa i više od toga. Oduvijek odana kajkavskom jeziku, gradu u kojem živi i svojim korijenima, stvara nezaboravne stihove. Naslov zbirke nije mogao biti bolje odabran. 

Ova zbirka posebna je po tome što sadrži veći dio poezije objavljene u antologijama raznovrsnih, kvalitativno prepoznatih književnih natječaja diljem Hrvatske. Maja s razlogom može biti ponosna na taj svoj opus organiziran u tri poglavlja: Versi od kaja, Tiha tkanja i Desetka za Zagreb. 

Ustrajnošću i prirođenim osjećajem za kvalitetan poetski izraz, Maja Cvek gradi izuzetno fino tkanje riječi, kako na standardu, tako i na njoj, i mnogim drugim ljubiteljima domaće riječi, veoma dragom kaju. 

Kao što rekoh, kao i kod kvalitetnog tkanja, u poeziji ne smije biti pogrešaka. Jedna kriva nit, jedno puknuće, može uništiti svu ljepotu namjere rada. 

Već odavno njeno je pisanje prepoznato ne samo u našoj zemlji već i u inozemstvu gdje je s radošću čitaju mnogi kojima je njezina poezija lijek za dušu. 

Samozatajna, uvijek iznova preispituje svaki svoj ispisan redak.

Finoća, senzibilnost i laka protočnost izražaja zaslužni su što su joj neke od pjesama prepoznate kao takve i uglazbljene.

Naklada: "Kvaka", siječanj 2023.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.