Kolumne

petak, 27. siječnja 2023.

Revolucionarna ‘’Priča o svim našim vješticama’’ ponovo na daskama Kazališta Mala Scena

 








Nakon nekoliko mjeseci od premijere, na daske Male scene vraća se Rusalka - vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci, a stigla je da nas potrese, i započne revoluciju protiv svih onih sistema, ljudi koji nas uvjeravaju da naši snovi nisu mogući i da se moramo uklopiti, smanjiti kako bismo uspjeli.

Kako kaže sama legenda, Rusalka se zaljubljuje u princa i žrtvuje svoj glas kako bi dobila noge i, zbog ljubavi, postala čovjekom.

Koliko ste puta “utišali” svoj glas? Koliko često mladi “daju” svoj glas da bi se uklopili? Bili prihvaćeni? I koliko bi nam društvo bilo bolje, jače da svoje glasove samouvjereno koristimo umjesto dopuštamo da nas se ušutka?

Rusalka na daskama Male scene bliža je ljudima negoli vilama. Ona živi u našem vremenu, brine naše brige i bori se istim našim vješticama. Postaje mlada i ambiciozna operna pjevačica, ali raskršća na kojima se nalazi nisu nimalo lagana.

‘’Kada prolazimo kroz mitološke priče, čine se tako dalekima, nestvarnima. Ali ova je - ravno na zemlji, dio svih nas. Svi mi, kao i Rusalka, imamo svoje vještice. Znam da vam se sad pojavila jasna slika u glavi te jedne osobe. 


Onu koja nam je stalno ponavljala da ne možemo, ne smijemo, da ne vrijedimo. Onu koju nam je rušila slike o samima sebi. Od nje nam ostaje ožiljak čak i onda kada je prerastemo, kada racionalno možemo objasniti njeno ponašanje. O tome je Rusalka. Nije neka daleka, nepoznata priča. A za cilj ima da na kraju predstave svatko izađe i kaže - vrijedim! Mogu! I barem malo, možda samo duboko u podsvjesti, krene malo više cijeniti sebe, malo manje prihvaćati baš svačije mišljenja, malo manje se pokoravati.’’ - objašnjava Buga Marija Šimić, umjetnička direktorica Male scene. Buga tumači i naslovnu ulogu u predstavi.

‘’Za Rusalku želim da dodirne mlade, tinejdžere. Oni su ona skupina koja je, u kazališnim poslovnim strategijama, nepravedno preskočena. Zašto? Ma, oni su na TikToku. Ma, oni su od interneta. Njima kazalište, kažu, nije snažan podražaj. Ja iz dubine duše vjerujem da ga oni najviše trebaju. Upravo tome služe matineje, novitet male scene. Tu su da služe tinejdžerima, tu su da im pomognu, tu su da otvore pitanja. A i sjajna su prilika za uvijek potreban međugeneracijski dijalog i bolje međusobno razumijevanje tinejdžera i odraslih.’’ - dodaje Buga.

Koristeći dijelove iz opere Rusalka Antonina Dvoraka, isprepletene s dramskim izrazom, plete se jedna posve nova, suvremena, sirova priča, a predstava označava i povratak veličanstvene Mirele Brekalo u Malu scenu u ulozi Ježibabe.


U predstavi sudjeluje i Ana Dadić za klavirom, vizual potpisuje Duška Radečić Petrić, oblikovanje svjetla Domagoj Klasić, fotografije Antea Šoštarić, a predstava je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija.

Subotnja izvedba Rusalke održat će se 28. siječnja 2022. u 18 sati, u kazalištu Mala scena, a karte i detaljnije informacije moguće je pronaći na linku.

http://www.mala-scena.hr/home/predstave/rusalka.aspx


Pokrenimo unutarnju, ali i vanjsku revoluciju! 




Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.