Kolumne

ponedjeljak, 9. siječnja 2023.

Novi program plesne edukacije za odrasle - Mjesečnica



Fotografija: Iva Korenčić


Mjesečnica je novi program plesne edukacije za odrasle s naglaskom na pozitivan odnos prema tijelu. Edukacija se bazira na podučavanju osnova tehnika suvremenog plesa i somatskih praksi, s posebnim fokusom na istraživanje feminističke pedagogije kao osnovne metodologije rada. S jedne strane, takav pristup posvećen je od-učavanju od internalizirane mržnje prema tijelu koje smo društveno uvjetovani smatrati uvijek manjkavim ili prepunim višaka. Namjera je stvoriti siguran prostor za sve sudionice_ke, uključiv prema svim rodnim i seksualnim identitetima, kao i tjelesnim obilježjima. S druge strane, ta metodologija počivat će na osluškivanju potreba grupe koja će se formirati te prilagođavati ponuđeni sadržaj edukacije prema njezinom sastavu i željama. Do pokreta će se dolaziti na različite načine: bavit ćemo se tehnikama uzemljavanja koje dovode tijelo u stanje otvorenosti i dostupnosti za pokret, odnosom dijelova i cjeline tijela putem Feldenkrais metode, prolazit ćemo vođene meditacije koje se bave tijelom kao prostorom u stalnoj promjeni, tražit ćemo funkcionalnost pokreta kroz razvijanje mehanizma međusobnog slušanja, prakticirat ćemo lažnu i političku terapiju koje ne prezaju od blesavosti, uvježbavati pokrete za ničije poglede (osim za životinje u bijegu).


Inicijatorica i koordinatorica programa je dramaturginja Nina Gojić, a voditeljice edukacije plesne su umjetnice s dugogodišnjim iskustvom rada na izvedbenoj sceni i izmjenjivat će se u mjesečnim ciklusima po sljedećem redoslijedu:

Lana Hosni, Eva Priečková, Ana Jelušić, Martina Tomić, Marta Krešić, Zrinka Užbinec.


Vrijeme održavanja edukacije je ponedjeljkom i srijedom od 19.15 do 20.30 sati u Velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak, a prvi susret bit će 18. siječnja. Zbog ograničenog broja mjesta, potrebno se prijaviti za sudjelovanje na adresu: mjesecnica.cdu@gmail.com. U mailu je potrebno u jednoj rečenici opisati svoj dosadašnji odnos prema plesu i očekivanja od edukacije. Prednost će imati osobe koje mogu redovito pohađati edukaciju, a moguće se pridružiti svaki mjesec u novom ciklusu.


Edukacija je otvorena svima, bez obzira na prethodno iskustvo u plesu, a dobnog ograničenja nema, uz napomenu da prostor za rad nije dostupan korisnicima invalidskih kolica (dvorana se nalazi na 1. katu bez lifta). Također napominjemo da voditeljice nisu kvalificirane za rad s neurorazličitim osobama i osobama nestandardnih tjelesnih sposobnosti, ali su i takve osobe dobrodošle prijaviti se, a voditeljice će se potruditi naći način da prilagode rad za njih.


Program organizira Centar za dramsku umjetnost uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i uz prostornu podršku rezidencijalnog programa Centra mladih Ribnjak. Budući da potpora nije dovoljna za podmirivanje troškova honorara voditeljica prema načelima poštene plaće, od polaznica_ka se očekuje mjesečna donacija u preporučenom iznosu od 20 do 30 eura. Ukoliko netko nije u mogućnosti doprinijeti financijski, dovoljno je napomenuti prilikom prijave. 




Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.