Kolumne

petak, 30. prosinca 2022.

Izložba slika „Sve naše radosti Božića” i promocija nove knjige na Tribini Udruge umjetnika August Šenoa

 
ili

„Sve naše radosti Božića” - izložba i promocija nove knjige u Udruzi umjetnika Augusta Šenoa

piše Narcisa Potežica, mr.sc.


Na zadnjoj redovnoj Tribini Udruge umjetnika August Šenoa održanoj u središtu grada Zagreba u prosincu ove godine u lijepim prostorijama Generalnog zbora Udruge hrvatskih ratnih veterana u Zagrebu na Trgu bana Jelačića 15  okupio se  u srijedu, 14. prosinca u 17,30 sati veliki boj članova, njihovih gostiju i prijatelja. Najprije je bilo svečano otvorenje izložbe radova članova Udruge pod naslovom „Sve naše radosti Božića” a  poslije toga promocija nove knjige pjesama – zbirka poezije također njihove članice Durđice Ramqaj.

Na prigodnoj skupnoj (zajedničkoj) Božićnoj izložbi slikara „Sve naše radosti Božića” sudjelovalo je dvadeset autora a svaki je zastupljen s jednim svojim radom – pa je izloženo 20 slika (u raznim  tehnikama  od slika /ulje, akvarel, akril do fotografija). Autore i njihov rad je predsjednica Udruge umjetnika August Šenoa Danica Vukelić predstavila riječima koje su navedene u Katalogu izložbe: 

„U ovo nepredvidivo vrijeme, slikari i umjetnici naše Udruge umjetnika August Šenoa ponovno su zajedno i daruju nam ovu božićnu izložbu, izložbu svijetla i svojih osjećaja progovorenih kistom, razgovorom boja, govorom duše i izrazom emocija. Dodala bih da slijede svoj put, svoju istinu i zapis svog vremena! 

Svaki umjetnik upućuje blagu riječ ljudima u svojoj slikarskoj tehnici, svojim govorom. Ovolika razigranost boja je skladna glazba! To je dan kad je Gospodin s nama, poput male svjetiljke, koju unosimo u svoj dom. 

Privilegija je družiti se s našim slikarima.” 

Poslije uvodnog pozdravnog govora Danica Vukelić i sama slikarica i poetesa pročitala je imena onih koji sudjeluju na izložbi i svakog autora je najavila da se sam predstavi s nekoliko rečenica, kaže nešto o sebi i o svojoj slici koja je izložena ili općenito ispriča nešto o svom radu. 

U Katalogu su navedeni svi autori koji sudjeluju na ovoj izložbi (prema popisu iz Kataloga) to su su: Anton Toni Žemljić, Barica Gabud, Blanka Salkić, Danica Vukelić, Darko Habek, Diana Hitrec Marković, Đurđica Stubičan, Ingeborg Crnogaj. Ivan Kovačić, Jadranka Sučkovski, Josip Slavić, Marija Maca Mihaljčić, Matilda Gorup, Milica Kopić, Milka Slavić, Mira Hrengek, Narcisa Potežica, Nikola Duspara, Višnja Krpan i Zora Šušak.

Tako su posjetitelji ove tribine na svečanom otvorenju izložbe slika mogli čuti nekoliko riječi ili čak kraća izlaganja samih autora i pritom razgledati dvadeset radova različitih po veličini, tehnici i motivima. Većina radova su tematski vezani za Božić, motivi su to koji ukazuju na život i prirodu oko nas u vrijeme blagdana, rađanje ljepote i nečeg dobrog, tu su i slike anđela, okićeno božićno drvce, božićne svijeće, sveti otac Papa Franjo koji nam uzdignutom rukom daje blagoslov...Uvijek te slike odražavaju optimizam, dolazak svjetla poslije mraka, pobjedu svjetla i nečeg dobroga što svi očekuju a ostvaruje se u poruci već dvije tisuće godina upravo u božićnoj noći.


Kao što je bilo najavljeno o izložbi je govorila i tajnica Udruge umjetnika August Šenoa Ingeborg Crnogaj, likovna umjetnica i voditeljica brojnih likovnih radionica. Ovom prigodom treba reći da ona neke autore i njihovo stvaralaštvo prati godinama jer su bili polaznici njenih likovnih radionica a mnogi su se pohvalili da su na neki način njeni učenici. Treba napomenuti da su uz slike ove godine zastupljene i umjetničke fotografije (Đurđica Stubičan, nekoliko uokvirenih fotografija među kojima su one koje prikazuju sportske medalje, što je bilo povezano sa sadašnjim trenutkom svjetskog nogometnog prvenstva, dok je izložena fotografija Narcise Potežica objavljena u monografiji povodom 125. godina Fotokluba Zagreb, to je „Galebov let”, simbol novog početka i uzdizanja u visine).

 

U Katalogu izložbe slikara je Ingeborg Crnogaj također napisala: 

„ I prođe godina, kao da je zamahnuo vjetar, a tragovi na zidu ostaju. 

Slike rađene ljubavlju, kao biljezi vremena. Proljeće, ljeto, jesen, rođenje Isusa, snijeg, barke u moru, zaostao šipak na zimi, treperava svijeća.

Blago onima koji ostavljaju svoje tragove.”

Drugi dio večeri posvećen je bio promociji knjige pjesama Đurđice Ramqaj pod naslovim „Sjene u lancima” pa je poslije uvoda Danice Vukelić, predsjednice Udruge umjetnika August Šenoa govorila Ljubica Lili Koci u ime nakladnika i Društva albanskih umjetnika Hrvatske – Dea.

Posebno sa velikim zanimanjem pratili su svi sjajno izlaganje Ljubica Uvodić Vranić, poznate i ugledne naše psihologinje, autorice brojnih knjiga a koju mnogi znaju slušajući njene emisije na radiju ili s televizije.  Ona je ovom prigodom pohvalila Đurđicu Ramqaj kao fenomen i uzor svima da poslije odrađenog radnog vijeka u nastavi s učenicima intenzivno piše svoje pjesme, koje je i objavila i preporučila je svima da u trećoj dobi rade i dalje ono što ih čini sretnijima, a sve to doprinosi mentalnom zdravlju i optimizmu oko nas, koji je svima potreban. 

A novinarka Slavica Šarović s Radia Martin podsjetila je na intervju s Đurđicom Ramqaj u emisiji „Rodna gruda” o nacionalnim manjinama Zagreba i Zagrebačke županije kada se oduševila njenim  poetskim svijetom i uopće aktivnošću kojima je ispunila svoje dane u mirovini.

Nekoliko podataka o Đurđici Ramqaj, rođena je u Virju, u Zagrebu  završila osnovnu školu i srednjoškolsko obrazovanje, a nakon višegodišnjeg boravka u Londonu završava studij engleskog jezika u Zagrebu. 

Engleski jezik je poučavala na Kosovu u osnovnoj školi „Trepča” u Pećkoj Banji. Od 1990. vraća se u domovinu i radi u osnovnoj školi Otona Ivekovića do odlaska u mirovinu.


Kao što se u BIOGRAFIJI AUTORICE u njenoj knjizi „Sjene u lancima” navodi: „Godinama piše zavičajnu poeziju na svom Virovskom, kajkavskom jeziku te piše i na standardnom književnom hrvatskom, svom materinjem jeziku.


Neumorna pustolovna duha, željna znanja i učenja nakon umirovljenja nastavlja školovanje za turističkog vodiča pri Veleučilištu Vern, te se uspješno bavi turističkim vođenjem na hrvatskom, engleskom i albanskom jeziku u sedam hrvatskih Županija.


Članica je književnih i kulturnih udruga Društvo albanskih umjetnika Hrvatske -Dea, Udruga književnih i likovnih umjetnika August Šenoa i Kultura snova.”

Do sada je publicirala četiri knjige, a o njenim pjesmama piše recenciju  kao predgovor Josip Slavić, književnik i slikar, pa kaže da Đurđica Ramqaj „pjesnički svijet gradi od mozaika stvarnog života, od viđenih slika u svom retrovizoru proživljenih događaja i slika izmaštane lirske stvarnosti stvarajući pritom stihove koji slobodu stihova koji slobodno plove u moru naše suvremene književnosti”.

U njenim pjesmama opisuje proživljene događaje, najčešće i najuspjelije su slike njenog djetinjstva, ali puno toga je i izmaštano. Nezaobilazna je  ljubav, zatim nailazimo na refleksivnu poeziju s puno religioznih motiva.  U jednoj pjesmi „Sjene u lancima” po kojoj čitava knjiga nosi naslov opisuje čovjeka kao neslobodno biće koje je zarobljeno „sjenama i lancima, raznoraznim okovima u sferama osobnog i društvenog života i dilema”. Već u naslovu i u istom prvom stihu pjesme „Ljudi! Kamo ide ovaj svijet?” svi se mi prepoznajemo - našu brigu i pitanja - oko nas su suvremene nove bolesti, besmisleni ratovi, katastrofalne elementarne nepogode, siromaštvo i bijeda. Ali autorica  kroz stihove brani ljudsko dostojanstvo, uvijek je tu briga za čovjeka, dok na kraju iste poduže pjesme poziva na deset Mojsijevih zapovjedi koje su primljene od Boga. Đurđica Ramqaj  govori - nažalost ljudski svijet samo traži, traži i traži... „nezahvalnost, škrtost i egoizam širimo” i pjesma završava stihovima: 

  1. „Zaboravismo Sveto Pismo

 Spomeni se rode ljudski da nikada 

 Svevišnjem dovoljno zahvalni nismo!”

Poslije nekoliko pročitanih pjesama u uspjeloj interpretaciji autorice večer je obogaćena prigodnim glazbenim programom – nastupila je Ženska vokalna grupa KUD Slavuj – Bukevje.

Uslijedila je tradicionalna tombola i domjenak pa se druženje nastavilo do 21 sat a na kraju treba reći da je slijedeća Tribina Udruge umjetnika August Šenoa u istim prostorijama na Trgu bana Jelačića  u srijedu, 11. siječnja 2023. a božićna izložba slikara „Sve naše radosti Božića” je produžena do kraja siječnja.

 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.