Kolumne

nedjelja, 6. studenoga 2022.

Hena com | Itamar Vieira Junior: Iskrivljeni plugItamar Vieira Junior: Iskrivljeni plug

U središtu su priče sestre Bibiana i Belonísia, kćeri obespravljenih radnika na plantaži u Água Negri. Zaintrigirane tajanstvenim kovčegom ispod bakina kreveta, sestre se upuštaju u nešto što ne bi smjele. Svoju će dječju odvažnost platiti nesrećom koja će im zauvijek izmijeniti živote, toliko da će jedna od njih morati postati glasom one druge. Odrastanjem će spone među njima slabjeti: Belonísia će nastaviti živjeti na plantaži, dok će Bibiana napustiti obitelj i upustiti se u borbu za emancipaciju radnika i pravo na zemlju. No sudbinski će ih događaji uvijek vraćati u okrilje obitelji.

Iskrivljeni plug moćan je roman koji podsjeća na velike klasike. Nezaboravna je to priča o potomcima robova, njihovoj patnji i obespravljenosti, s kojima se suočavaju i nakon ukidanja ropstva. Itamar Vieira Junior piše iz srca, a jake ženske likove smjestio je u samo središte ove važne priče. Uz bogatstvo živih slika drevnih rituala, vjerovanja i brazilskog folklora, pred čitateljem će se otvoriti jedan potpuno drugačiji svijet u njegovoj iskonskoj borbi za istinom i pravdom.

„Iskrivljeni plug zadivljujući je roman jer je u isto vrijeme potpuno lokalan i potpuno univerzalan…“
Joana Matos Frias, žiri nagrade
„Oceanos“

"Tour de force o nepravdi, tragediji, privrženosti i ljudskom dostojanstvu, koji podsjeća na Jadnike Victora Hugoa ili na Plodove gnjeva Johna Steinbecka..."
Camila Fontana, Americas Quarterly

„Radost u mračnim vremenima. Sretna je zemlja koja ima glasove poput onoga Itamara Vieire Juniora.“
Chico Felitti

„Duhovno putovanje u svijet ruralnoga Brazila.“
Silvia Souto Cunha, Visão

„Prekrasan roman… U malo sam toga siguran, u ovome moru nesigurnosti, ali znam da je Itamar Vieira Junior jedan od najtalentiranijih pisaca nove generacije.“
Milton Hatoum

„Predivan, moćan i dirljiv roman, pokazuje nam što je sjajna književnost jednostavnošću koja pogađa u srce.“
Ana Bárbara Pedrosa, Revista Pessoa

Itamar Vieira Junior (Salvador, 1979.) proslavljeni je i višestruko nagrađivani brazilski književnik. Po struci je geograf, a završio je doktorski studij Etničkih i afričkih studija na Sveučilištu u Bahiji. Svojom prvom zbirkom kratkih priča Dias (2012.) osvojio je „Prémio Arte e Cultura“. Objavio je i A oração do carrasco (2017.), zbirku s kojom je bio finalist nagrade „Jabuti“ te Doramar ou a oddiseia (2021.), prošireno izdanje iste zbirke. Njegov roman Iskrivljeni plug ovjenčan je važnim priznanjima: godine 2018. dobio je najveću portugalsku književnu nagradu „Leya“, a 2020. osvojio je ugledne nagrade „Oceanos“ i „Jabuti“. Knjiga je prevedena na nekoliko jezika. Godine 2023. roman će biti adaptiran u televizijsku seriju koja će se prikazivati na HBO-u. Uz književni rad, Itamar Vieira Junior piše i kolumne za São Paulo Review.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.