Kolumne

ponedjeljak, 19. rujna 2022.

Zatvoren rekordno posjećen 15. Vrisak, riječki književni festival 📚

 

Riječki festival autora i sajam knjiga Vrisak na svoju petnaestu godišnjicu preselio se u art-kvart „Benčić“, novo kulturno središte Rijeke, te je u dvorištu kvarta, Dječjoj kući, art-kinu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 11. do 18. rujna domaćoj publici predstavio više od četrdeset književnih, filmskih i glazbenih programa.

 

Na otvorenju Vriska proglašen je pobjednik ovogodišnje V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koju je osvojio književni i filmski kritičar Dragan Jurak za postmodernistički roman „Peléov priručnik“.

 

Uz večernje razgovore i promocije knjiga, Vrisak je organizirao i poseban program za najmlađe čitatelje, Vrisak Junior, na kojem su predstavljene četiri slikovnice i ilustrirane knjige za djecu i mlade, čime je festival nastavio razvijati programe za predškolce i osnovnoškolce, shvaćajući da ljubav prema čitanju i književnosti treba kontinuirano poticati na zabavan i interaktivan način. Također, na posebnom programu Vrisak Cinema projiciran je regionalni hit, film „Ljeto kada sam naučila letjeti“ redatelja Radivoja Andrića, koji je osvojio srca djece i njihovih roditelja.

 

Tema koja se provlačila kroz čitav festival bila je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. Uz razgovor studenata i studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci s Pavlom Pavličićem, ovom temom bavili smo se i u posebnom programu „Književnost piše zeleno“ u kojem je publici predstavljen „Snjegolomac“, jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Stripove je na Vrisku predstavio jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, a publika je mogla pogledati i istoimeni film iz 2013. godine u režiji Bong Joon Hoa.

 

Na Vrisak je stigla i mlada švedska autorica i umjetnica Moa Romanova, koja je s prevoditeljicom Željkom Černok predstavila svoj debitantski strip „Čudakinja“, za koji je dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik. Također, iz Švicarske je na Vrisak došao Karl Rühmann, autor hita „Pikule ciglene boje“, koji je promovirao V.B.Z.-ov novitet „Heroj“, švicarski roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji u prijevodu Dalibora Jolera.

 

I ove je godine Vrisak ugostio najzanimljivije regionalne autorice i autore koji su razgovarali o svojim novim knjigama pa je publika imala prilike upoznati Magdalenu BlaževićAlmina KaplanaSrđana GavrilovićaSenku Marić i Srđana Valjarevića.

 

U sklopu programskih cjelina „Knjiga ispod čekića“ i „U fokusu“ promovirali smo romane, priče, poeziju i memoare domaćih autorica i autora koji su obilježili ovu, a zasigurno će obilježiti i iduću čitalačku godinu, a nismo zaboravili ni na sjajne riječke pisce pa su na festivalu gostovali Jan BolićIvica PrtenjačaFrida Šarar, Vedrana Rudan, Dunja Matić i Zoran Žmirić.

 

Ulaz na sve programe bio je besplatan, a riječka je publika bogati program i kontinuitet ove riječke priče nagradila punim dvoranama.

 

Sajamski dio Vriska traje do 29. rujna pa brojne naslove možete pronaći po sniženim cijenama u Bazarigovu prolazu i na Jadranskom trgu u Rijeci te u V.B.Z.-ovim knjižarama.

 

Pogledajte galeriju fotografija s 15. Vriska.

Više saznajte na vrisak.vbz.hr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram  Facebook

Snimke svih događanja pogledajte ovdje:  YouTube

 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.