Kolumne

utorak, 13. rujna 2022.

Knjiga Rahima Ademija „Samo istina“ najbolja na natječaju „Bili smo prvi kad je trebalo“


Na tradicionalni natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata-„Bili smo prvi kad je trebalo“, a koji organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) ove je godine pristiglo 16 knjiga.

Prosudbeni sud sastavljen od hrvatskih branitelja, na čelu s Mladenom Pavkovićem, najboljom je proglasio knjigu Rahima Ademija „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“), u nakladi „Večernjeg lista, a u kojoj se umirovljeni časnik i general uz ostalo opširno osvrće na devet vojnih operacija koje su igrale ključnu ulogu u Domovinskome ratu te donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Samim naslovom knjige, autor je odredio smjer, namjeru i razlog objelodanjivanja, a poglavito je zanimljivo poglavlje koje govori o njegovu udaru pod optužbom za albanski nacionalizam, pa sve do izmišljenih optužbi zbog kojih se morao i branio u Haagu.

Knjiga je već nakon izlaska naišla na različite reakcije, što nije i ne može biti loše, ali Ademiju je ipak bilo najvažnije da iznese istinu iz vremena ponosa i slave, bez obzira na to hoće li to i kako će to i na koji način pojedinci ili dio javnosti prihvatiti.

U svakom slučaju, ovo je još jedna knjiga koja otvoreno i jasno daje prikaz stvaranja hrvatske države, ali od onog koji je u tome i sam sudjelovao, što na kraju krajeva ima posebnu težinu.

Prosudbeni sud je osobito pohvalio i također značajnu knjigu Krešimira Ćosića „Između prošlosti i budućnosti“ te zbirku domoljubnih stihova Ivanke Zdrilić „Sinovi vječnosti“ i roman Marijana Mandića „Vojnik u pet odora“.

Priznanje će generalu Rahimu Ademiju biti svečano uručeno sredinom listopada u Zagrebu.

UHBDR91.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.