Kolumne

petak, 26. kolovoza 2022.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE I OTVARANJE IZLOŽBE

TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA U DUBROVNIKU


Književnik, slikar, fotograf i publicist Tomislav Marijan Bilosnić, u godini svojih životnih i umjetničkih jubileja, gotovo iz dana u dan, niže svoja javna nastupanja diljem domovine i u inozemstvu, predstavljanjem svojih „Izabranih djela“ kao i novoizišlih knjiga, te otvaranjem izložbi slika i fotografija. Samo ove godine dosad tiskano je deset zasebnih Bilosnićevih izdanja, a uz brojne nastupe u zemlji zabilježena su i njegova gostovanja u Austriji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, dok su najavljena i ona u Makedoniji i Albaniji.

Ovih dana Bilosnić se u Dubrovniku predstavio i kao književnik i kao slikar. Galerija SebastijanArt  iz Dubrovnika organizirala je predstavljanje Bilosnićeve knjige „Molitva svetom Franji“ i otvorenje izložbe „Duhovi sa zadarskog Foruma“, kao dio obilježavanja 50-tog jubileja postojanja ove poznate Galerije. 

Duhovi sa zadarskog foruma
u Galeriji SevestijanArt u Dubrovniku 
U Klaustru franjevačkog Samostana Male braće, u utorak 23. kolovoza 2022. godine s početkom u 20 sati, predstavljena je zbirka „Molitva svetom Franji“ objavljena na 25 jezika i 5 pisama svijeta, na kojoj je autoru čestitao i Sveti Otac papa Franjo udijelivši mu i Apostolski Blagoslov. U programu predstavljanja knjige uz autora sudjelovali su fra Josip Sopta, gvardijan Male braće, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, prof. Irja Jerković, Andreja Dujić, voditeljica Galerije SebastijanArt i Vinko Čenić, dok su u glazbenoj pratnji sudjelovali prof. Hrvoje Jugović i Josip Čenić&Matko Dišipulo (Dubrovački kavaljeri) i prijatelji.

Izložba slika Tomislava Marijana Bilosnića „Duhovi sa zadarskog Foruma“ otvorena je u srijedu 24. kolovoza 2022. godine s početkom u 20 sati u Galeriji Sebastijan u Ulici sv. Dominika 5., u Dubrovniku. Na izložbi je prikazano osamnaest slika velikog formata iz Liburnskog ciklusa, koji govore o autorovom „poistovjećivanju sa starosjediocima liburnskih gradina, s uljuđenim građanima rimskih kolonija i municipija“, kako stoji u katalogu, kojega su svojim tekstovima popratili Aleksandar Stipčević i Ive Šimat Banov. Uz Tomislava Marijana Bilosnića na otvaranju izložbe sudjelovali su dr. Ivan Viđen, izv. prof, dr. sc. Sanja Knežević, prof. Irja Jerković i Andreja Dujić, uz glazbenu pratnju Josipa Čenića&Matka Dišipula (Dubrovački kavaljeri) i prof. Hrvoja Jugovića.

Tomislav Marijan Bilosnić je ugledni hrvatski umjetnik, jedan od najprevođenijih hrvatskih književnika, koji ove godine obilježava svoj umjetnički i životni jubilej, životom i radom vezan je uz Zadar i zadarski prostor što i kazuje naslov njegove dubrovačke izložbe, kao i njegova druga mnogobrojna djela. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.