Kolumne

petak, 24. lipnja 2022.

Narcisa Potežica | I na kraju izložba





Piše: Narcisa Potežica, mr.sc.


Završna godišnja izložba u Pučkom otvorenom učilištu (Školi ua obrazovanje odraslih) u Ulici Grada Vukovara 68. u Zagrebu -    polaznika Sveučilišta za treću životnu dob - likovne radionice akademske slikarice prof. Renate Chalupa Prvan održana je na kraju ove školske godine 2021/22. i svi koji su izložili svoje radove bili su presretni. 

Valerija Jel,ić i Narcisa Potežica

Polaznici početne likovne radionice izlagali su i u knjižnici POU i na taj način spojili u jedinstvenu vezu literaturu i likovnu umjetnost. Budući da je crtež osnova slikarstva sudjelujući na radionicama ovladali su crtačkim tehnikama stvarajući mnoge motive i upješno svladali crtačke tehnike: olovku, ugljen i grafit. Na taj način likovno su prikazali modulaciju volumena tehnikom sjenčanja unoseći svjetlo u model. Također su se okušali i u vodenim tehnikama pa se i takvi radovi mogu vidjeti na izložbi.


Radovi – slike polaznika napredne likovne radionice postavljene u galeriji na prvom katu zgrade POU – velika je i reprezentativna izložba već oformljenih slikara koji su već samostalno ili na skupnim izložbama izlagali. Oni su prikazali široku lepezu motiva ali i podcrtali svoju likovnu te mnogi među njima svoju kreativnu osobnost.

Kao što je naglašeno na prigodnom plakatu oni  "vladajući kompozicijom, poznavajući teoriju boje i slikarsku tehnologiju prikazali su vrlo zahtjevne motive kao što je portret, ljudsku figuru, pejsaž, croquis i apstraktno." Tako polaznicima ove radionice nije bavljenje slikarstvom samo hobby već je "za mnoge među njima istinski odabrani put slikanja, unoseći kreativost kao nepresušni element u svoj život" istaknuto je na otvorenju 9. svibnja 2022,  Među autorima izloženih slika prepoznati su umjetnici koji godinama sudjeluju na izložbama diljem Hrvatske a izlažu i izvan naših granica prenoseći poruke o ljepoti i specifičnosti naših krajeva.

Na kraju velike čestitke voditeljici likovne radionice prof. Renati Chalupa Prvan, akademskoj slikarici i naravno svim autorima izloženih slika koji su s puno dobre volje i ljubavi sudjelovali na likovnim radionicama tijekom dvije školske godine. A sada poslije dvogodišnje stanke zbog pandemije ipak je ostvarena ova izložba koja imala retrospektivni karakter ali i s odabirom najboljih. Tako je svečano otvorenje bila velika zajednička radost i uspjeh za polaznike radionica, njihovu voditeljicu i za autore izloženih radova poticaj za daljnji rad i kreativno stvaranje. Ujedno je ova završna manifestacija s izložbom za sve okupljene - autore izloženih slika kao i za njihove goste te kasnije posjetitelje do 27. svibnja ove godine, do kada je izložba bila službeno otvorena, pa i dalje - ostala doživljaj koji se pamti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.