Kolumne

srijeda, 8. lipnja 2022.

Najava promocije zbirke priča „Ukoričena duša“

 

U četvrtak, 9. lipnja s početkom u 18,30 sati, u prostoru Dominikanskog samostana u Splitu održat će se promocija zbirke autobiografskih priča „Ukoričena duša“ autorice Marice Žanetić Malenica u nakladi Narodne knjižnice Blato (otok Korčula). 

Knjiga sadrži 43 kratke priče u kojima autorica opisuje neke bitne i manje bitne, ali dojmljive događaje i doživljaje iz svojega djetinjstva, mladosti zrele dobi pa do umirovljeničkih dana. Sve priče iz e knjige objavljivane su tijekom posljednje četiri godine na portalu Hrvatski glas Berlin, gdje autorica ima svoju rubriku naziva Tragom uspomena te je urednica Portala, novinarka Sonja Breljak, ujedno i urednica ove knjige. Mnoge od njih objavljenje su i u web časopisu za književnost Kvaka, a neke su uvrštene i u zajedničke zbirke pripovijedaka po objavljenim natječajima. 

O knjizi će govoriti urednica Sonja Breljak, koja je napisala pogovor, Tihana Malenica Bilandžija, psihologinja, autorica predgovora, Nina Cvitković Đone ispred nakladnika te autorica. Ulomke iz priča pročitat će slikarica i pjesnikinja Jagoda Kecman, a glazbena gošća bit će Damira Bašić (viola).    


Iz pogovora:

… U knjizi „Ukoričena duša“ naslov izrasta, izranja iz priča i savršeno odgovara i onom koji označava Maričinu rubriku u Glasu: „Tragom uspomena“. Upravo je tako nekako Marica i pisala, a mi objavljivali. Šetala je tragom svojih uspomena spuštajući na papir svoje osjećaje, tugu, radost, suze i smijeh djetinjstva, odrastanja, mladosti, sve do zrelog doba i današnjih dana.… 

Poante priča su lijepe, pripovijedanje ugodno, priče znalački vođene i napisane, isp(rep)letene duhom pjesnikinje i novinarke. U svakom slučaju, zavrijedile su „sletjeti“ s virtualnih stranica Hrvatskog glasa Berlin na realne stranice „Ukoričene duše“.  

Sonja Breljak, novinarka


Iz predgovora:

… Prirodno je i gotovo neizbježno u zlatnim godinama, kada iza sebe ostavimo ako ne sva onda većinu „moranja“ koja nas prate kroz mladost i zrelu dob, osvrnuti se unatrag i napraviti retrospektivu života. Marica je to napravila ovom zbirkom autobiografskih priča. Iako u nekima od njih i sama ostavlja otvorenim pitanje što bi bilo da su neke okolnosti bile drukčije, da su se neki događaji dogodili, a drugi nisu, s mudrošću koju donosi samo proživljeni život i ponešto godina, pomirena ispisuje crtice iz svoga djetinjstva, mladosti, bračnoga života i majčinstva portretirajući nježno i s ljubavlju samu sebe u različitim razdobljima života i sve ostale glavne i sporedne likove koji se u njima pojavljuju.

… Neke od priča osvrću se na svakodnevne i, reklo bi se, trivijalne trenutke, no opisane su na način da nas podsjećaju da život nije cilj, nego put i da ga upravo takve „male“ stvari čine vrijednima življenja. Također, da je svatko od nas, iako neponovljiva i zasebna jedinka, poniknuo na svom obiteljskom stablu i tako korijenjem neraskidivo povezan sa svojim precima. I kao što nasljeđujemo boju očiju, oblik stopala ili visinu tako nas dopadnu i one neopipljive osobine poput spretnosti, humora, muzikalnosti, ali i one manje poželjne s kojima se, poput svojih predaka, učimo nositi kroz život najbolje što znamo. 

Tihana Malenica Bilandžija, psihologinja

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.