Kolumne

srijeda, 11. svibnja 2022.

Bilosnićeva „Spomenica 2021.“


Mjesec dana poslije izlaska iz tiska „Spomenice 2020“ Tomislava Marijana Bilosnića, tiskana je „Spomenica 2021“, svojevrsni biografsko-bibliografski zbornik o svemu onome što je tijekom 2021. godine pratilo umjetničko djelo, književnika, slikara i fotografa Tomislava Marijana Bilosnića. Kao i „Spomenica 2020“, tako je i „Spomenica 2021.“ tiskana na 232 stranice u istom formatu i grafičkoj opremi. 

„Spomenica 2021.“ podijeljena je u dvanaest poglavlja, kako slijede: Posvete, Nagrade i zahvalnice, Knjige, TMB u antologijama i zbornicima, Poezija, Putopis, Eseji i prikazi TMB-a, Tekstovi o TMB-u, Razgovori, Vijesti, Bibliografija o umjetničkom djelu Tomislava Marijana Bilosnića , čemu je dodana biografija autora, popis njegovih izdanja i zaseban foto album.

Ovoga puta u posvetama nisu radovi posvećeni autoru, već Bilosnićeva posveta rano preminulom Ivici Matešiću Jeremiji, kolegi i prijatelju, književniku i časniku HV-a. Knjigama tiskanim tijekom 2021. godine, iz tekstova dr. sc. Božice Pažur i  izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević, posebna se pažnja poklanja knjigama Izabrani putopisi i Izabrani eseji, ogledi i kritike, Knjigama VIII. i IX., Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića. Slijedi tekst o Bilosnićevoj zbirci na rumunjskom i engleskom jeziku „Don Quixote on Fifth Avenue“ objavljen u Rumunjskoj,  o kojoj svoje mišljenje donose dva američka pjesnika i kritičara, Johnn Tischer iz Tepoztlana u Meksiku i Michael White iz Sjedinjenih Država. 

Od Antologija u koje su uvršteni Bilosnićevi pjesnički radovi spominju se „Nouvelle anthologie mondiale“ koju je sastavila francuska pjesnikinja Noëlle Arnault, antologija hrvatska poezije „Moja najdraža pjesma“ koju je sastavio Stojan Vučićević, a koja je tiskana tek 2021. godine, kao i zbornici „Eseji za Skopje“ i  „Uskrsla lica Vukovara“.

Od poezije Bilosnić objavljuje prvotiske iz svoje pjesničke radionice pod zajedničkim naslovom „Pčele, cvrčak i mrav na krilima leptira“, te ciklus pjesama na španjolskom pod naslovom „Tigar šeta Sveučilištem u Salamanci“. Putopisi objavljeni u „Spomenici 2021.“ odnose se na Bilosnićev boravak u Hemingwayevoj kući u Havani na Kubi. Eseje prikaze i zapise Bilosnić posvećuje  pjesnicima okupljenim oko udruge Hrvatske iseljeničke lirike New York, Zvani Črnji, Vesni Parun, Ivi Govorčinu Picassu i gradu Skopju, dok o Bilosnićevom pjesništvu pišu peruansko-španjolski pjesnik, akademik Alfredo Pérez Alencart, portorikanski pjesnik i sveučilišni profesor David Cortés Cabán, te književnici Mato Nedić i Siniša Vuković.

Vijesti, prethodno objavljene u novinama, revijama i društvenim mrežama, koje prate Bilosnićevo stvaralaštvo i djelo, u „Spomenici 2021.“ zauzimaju punih 39 stranica, dok je Bibliografija Tomislava Marijana Bilosnića za 2021. godinu objavljena na slijedećih 36 stranica „Spomenice“. 

Foto album „Spomenice“ prati Bilosnićev put, susrete i nastupe tijekom 2021. godine u domovini, kao i u inozemstvu, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, te više gradova u više navrata u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj. 

U jubilarnoj godišnjici kad Bilosnić obilježava 75. godina života i 55. godina umjetničkog djelovanja, ova „Spomenica 2021.“, vrijedan je biografsko-bibliografski doprinos ne samo njegovoj obljetnici, već i budućem izučavanju i praćenju djela, rada i aktivnosti ovog svestranog umjetnika koji „privlači naročitu pažnju i brojem objavljenih knjiga, i širinom umjetničke preokupacije, kao i svojom biografijom u užem smislu riječi“, kako je davno zapisao književnik Stanislav Bašić. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.