Kolumne

nedjelja, 10. travnja 2022.

Izabrana djela Tomislava Marijana Bilosnića u Zemuniku


Obilježavanje Dane Zadarske županije, 100 godišnjice rođenja Vesne Parun i jubileja Tomislava Marijana Bilosnića – 75. godina života i 55 godina iznimno plodnog rada i umjetničkog djela

BILOSNIĆ SE S IZABRANIM DJELIMA VRATIO U OSNOVNU ŠKOLU U RODNOM ZEMUNIKU


Dani Zadarske županije s velikim brojem zanimljivih programa ove 2022. godine odvijaju se od 9. do 30. travnja u više gradova i mjesta ove Županije, u što je, među većim brojem institucija, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih društava, sa svojim programima u Zemuniku i Karinu, uključena i Udruga 3000 godina Zadar, koja ove godine slavi 20 godina postojanja.

Tijekom Dana Zadarske županije, programi Udruge 3000 godina Za dar odvijat će se i van službenih manifestacija pod pokroviteljstvom same Županije, kao što su manifestacije u Obrovcu i Benkovcu. 

Zbog školskih nastavnih programa, Udruga 3000 godina Za dar svoje je programe započela već u petak 8. travnja 2022. godine u Osnovnoj školi Zemunik u Zemuniku Donjem.

U holu OŠ Zemunik postavljena je i otvorena izložba umjetničkih fotografija Tomislava Marijana Bilosnića pod naslovom „Skriveno kameno blago (Ljepote i znamenitosti Zadarske županije)“. Riječ je o tridesetak fotografija velikog formata, koje predstavljaju dokument o prošlosti Ravnih kotara i Bukovice, prapovijesne gradine, antička središta, srednjovjekovna zdanja, i drugu kamenu arhitekturu ovog prostora.

Predgovor za katalog napisao dr. sc. Ivo Fadić, koji, između ostalog, kaže:  „Četrdesetak fotografija T. M. Bilosnića iz ciklusa „Skriveno kameno blago“ plod su zavidnog fotografskog umijeća koje autora pozitivno afirmira, uz književna djela i slikarski opus,, u još jednoj sklonosti, daru i umješnosti. Fotografije su i edukativne, jer upućuju na brojnost punktova koje je vrijedno posjetiti, upoznati i spoznati.“

U program kulturnih događanja u Osnovnoj školi Zemunik učenike škole i nazočnu publiku i uzvanike prigodnim je slovom uvela ravnateljica škole, gđa. Božena Župan, prof., dok je izložbu otvorio načelnik Općine Zemunik Donji, gosp. ing. Ivica Šarić. 

Program je nastavljen predstavljanjem Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića, čime je obilježen i njegov ovogodišnji jubilej – 75 godina života i 55 godina rada i umjetničkog djela.  Program je modelirala Martina Krnčević, prof., dok je o Izabranim djelima govorila urednica ovog izdanja, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, kao i sam autor. 

Izabrana djela T. M. Bilosnića tiskana su u devet zasebnih svezana, na ukupno 3. 738 knjiških stranica. Tiskanje je pomogla Zadarska županija i Grad Zadar, dok se kao izdavač javlja 3000 godina Za dar. U projektu su sudjelovali i kritičari i književnici: izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, pročelnica Kroatistike na Sveučilištu u Zadru, prof. dr. sv. Živko Nižić, također profesor sa Sveučilišta u Zadru, te dr. sc Igor Šipić (Split), dr. sc. Boris Domagoj Biletić (Pula), dr. sc. Božica Pažur (Zagreb), dr. sc. Davor Šalat (Zagreb), dr. sc. Tin Lemac (Zagreb), dr. sc. Brane Senegačnik (Ljubljana, Slovenija), dr. sc. Željka Lovrenčić (Zagreb), Đuro Vidmarović (Zagreb) i Mato Nedić (Tolisa, BiH).


Bila je ovo prilika da Bilosnić knjižnici Osnovne škole Zemunik, koju je i sam polazio,  pokloni svoja Izabrana djela, kao i tridesetak svojih drugih izdanja. 

Posebno svečano potom je obilježena 100. godišnjica rođenja Vene Parun, jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja. Priređen je posebni recital Vesninih pjesama kojega su izveli učenici Osnovne škole Zemunik, a potom je predstavljena vrlo zapažena knjiga, znanstveno-monografska knjiga Sanje Knežević „Golubica iz crnog maslinika“ posvećena djelu Vesne Parun, koju kao izdavači potpisuju Sveučilište u Zadru i Hrvatska sveučilišna naklada u Zagrebu.

O knjizi „Golubica iz crnog maslinika, Studije o književnom djelu Vesne Parun“ govorile su izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, kao autorica, i izv. prof. dr. sc. Mirela Šušić, recenzentica knjige. Mirela Šušić, ističući značaj ove knjige tiskane o stotoj obljetnici Vesne Parun, a govoreći o interpretaciji Sanje Knežević, naglasila je kako se pjesništvo ove velike hrvatske pjesnikinje promatra „kroz filozofsku dimenziju platonizma ponirući svojim interpretacijama duboko u lirski izričaj interpretiranih pjesama i rasvjetljujući ovaj nezaobilazan mediteranski diskurs „koji je fokusiran na antropocentričnu sliku svijeta“.  

Ovim programima Udruga 3000 godina Za dar svečano obilježava Dane Zadarske županije, 100-tu godišnjicu rođenja Vesne Parun, i jubilej Tomislava Marijana Bilosnića – 75. godina života i 55 godina iznimno plodnog rada i umjetničkog djela. Programi se nastavljaju u Obrovcu. Kruševu i Benkovcu.




Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.