Kolumne

utorak, 22. veljače 2022.

Predstavljanje knjige "Slike u dimu" romsko-mađarskog književnika Menyhérta Lakatosa



Biblioteka Na margini: Knjige koje daju glas drugima i drugačijima: poslušajmo njihove priče!

U četvrtak, 24. veljače 2022. godine u 18 sati izdavačka kuća V.B.Z. u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, u prostorima Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Ulici Pavla Hatza 23/3 u Zagrebu, predstavit će roman "Slike u dimu" romsko-mađarskog književnika Menyhérta Lakatosa. 

Knjigu će predstaviti urednica Irena Španić i prevoditeljica Lea Kovs, a u razgovoru o značajkama romske književnosti i tematici suvremenih romskih autora sudjelovat će saborski zastupnik romske i jedanaest drugih nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi. Moderatorica razgovora je Maja Grubišić.

Bit će to prilika da se progovori o tragediji cijelog jednog naroda koja je vidljiva i u ovom iznimno osobnom romanu Menyhérta Lakatosa, koji je istovremeno i naturalistički iskren prikaz jedinstvenog ambijenta i neposrednog jezika Roma. 

🎥 Promocija će se moći pratiti preko live streama na VBZ Croatia YouTube kanalu. 

Objavom na hrvatskom jeziku V.B.Z. je ovo djelo, koje je objavljeno u 19 zemalja svijeta, a samo u Mađarskoj prodano u stotine tisuća primjeraka, učinio dostupnim čitateljskoj publici u Hrvatskoj.

 Izborom ovog romana, koji je stručna javnost opisala kao remek-djelo te ga usporedila sa svjetski poznatim romanom nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza "Sto godina samoće", V.B.Z. je u sklopu biblioteke “Na margini” omogućio objavljivanje prvog velikog romana o istočnoeuropskim Romima romskog autora. 

Radnja romana prati život neimenovanog pripovjedača od njegove jedanaeste do sedamnaeste godine u romskome naselju u ruralnoj Mađarskoj, neposredno prije početka Drugog svjetskog rata i Samudaripena. Crpeći iz vlastita iskustva, autor je s jedne strane napisao bildungsroman o odrastanju jednog dječaka, a s druge strane ponudio pitoreskne pustolovine koje se nižu stranicu za stranicom. 

“Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima” trogodišnji je projekt V.B.Z.-a pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, koji odražava kulturnu raznolikost Europe te stvara platformu putem koje različiti glasovi i priče marginaliziranih grupa i manjina dopiru do hrvatske čitalačke publike. 

Više o projektu i knjigama iz biblioteke Na margini pročitajte ovdje.

 

Za recenzentske primjerke javite se na e-mail: lidija.krvaric@magmedia.hr ili mob: 091 3110 440.

 

Više o knjizi


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.