Kolumne

četvrtak, 9. prosinca 2021.

Milan Novak | Ljiljana Vuglač: Mušmule je okitio snijeg

  

"Iskrenje nevidljivog u kristalima snijega"

Neka se radost krije u pjesmama Ljiljane Vuglač. Radost ljubavi. Iako je tuga ta koja ostavlja najjači trag. Teško je napisati ljubavne pjesme koje će privući, osim samog autora i druge. Ljiljana Vuglač u tome često uspijeva. Autorica utka ljubav u slike fragmenata iz prirode. Cvrčci, jorgovani, jagode, ptice, potoci govore umjesto nje. Čokoladu, šahovske figure, vlakove, konduktere i peron utka u jezik ljubavi. Na taj se način čitateljska pozornost preusmjerava "na drugi kolosijek", daleko od pogleda ocjenjivanja i prosuđivanja. Na kolosijek gdje je moguće čuti pucketanje toplinskog širenja u zaustavljenom željezu. Tamo gdje se osjeća unutarnja toplina naizgled bezobličnog hladnog metala.

Posebice su privlačne pjesme koje se metaforički i istinski obraćaju drveću. Na primjer, u pjesmi ŠTEDI DAH: »… Kad nam se krvnici primaknu, / neka glasnije zašumi tvoja srebrnasta haljina, / neka gipkije i nježnije budu tvoje ruke / i tijelo senzualnije nego ikada prije. / Ako bude sreće, / čut će te drvosječa / i spustiti strašni mač. // I…preživjet ćemo! / Samo štedi dah, brezo moja!«. Ili u TUŽNA VRBA, gdje autorica potiče drvo neka ustraje u vjeri u ljubav, unatoč sivilu koje ga je obuzelo.

Čini se, takve su misli nade i vjere autoričine iskrene želje i uvjerenja. Ne može se reći da nije uvjerljiva. Međutim, daleko je izravnija u pjesmama koje odražavaju tugu, neku vrstu melankolije koja bi se vrlo brzo mogla pretvoriti u beznađe. Takve pjesme Ljiljane Vuglač djeluju izravno, kao da noktom povuče po izgorjeloj koži. Iznenada zapeče. Naravno, i ovdje se radi o manifestaciji ljubavi. Samo krinka u koju je autorica vješto odjenula ovu emociju dovoljno je zamagljuje i mi je na prvi pogled ne primjećujemo.

MUŠMULE JE OKITIO SNIJEG prva je zbirka pjesama Ljiljane Vuglač. Zasigurno, sve što nam ima za reći nije stalo u nju. Njezin očito bogat unutarnji svijet čeka da se pozabavi nekom manje klišeiziranom temom od ljubavi. Isto čekamo i mi. 

Varaždin, 28. rujna 2021. godine

Naklada: Mini-print-logo d.o.o.; Varaždin, 2021.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.