Kolumne

petak, 12. studenoga 2021.

Naklada Shtriga | Igor Rendić: A Town Called River


O krsnicima, domaćima i borbama u snovima na riječkom noćnom nebu

A Town Called River,
prvi je roman mladog autora s riječkog područja, Igora Rendića, koji izlazi u studenom 2021. godine uz potporu Grada Rijeke.

A Town Called River, roman koji će u e-izdanju biti dostupan od 11. studenog 2021. godine na online distributerima (Amazon, Kobo, Barnes & Noble, Apple Books), a u mekom uvezu do kraja 2021. na Amazonu i Book Depositoryju, rijedak je primjer književnosti iz žanra urbane fantastike smještene na riječko područje, napisane na engleskom jeziku te namijenjene stranom tržištu. Prati riječkog iseljenika Paula (rođenog kao Pavle), koji po povratku u rodni grad kako bi prisustvovao čitanju nonine oporuke, otkriva da je, osim stana u starom centru grada, od none naslijedio i nešto mnogo intrigantnije: moći krsnika, magičnog zaštitnika i borca za “male ljude” iz narodnih predaja naših područja.

Uz malu pomoć nekoliko lokalnih vještica (naravno, onih “dobrih”), prijateljice iz djetinjstva, noninog kućnog domaćeg imenom Bowie i svojih novootkrivenih moći putovanja kroz svijet snova nad usnulom Rijekom, Paul se pokušava uhvatiti u koštac s višestoljetnim nasljeđem o kojem, zapravo, skoro ništa ne zna. Muči ga i još teže pitanje - može li, nakon što je otkrio ovu skrivenu, magičnu Rijeku i obiteljsku odgovornost za njezine stanovnike, doista samo tako spakirati kovčege (u njegovom slučaju freelancerski ruksak) i vratiti se natrag u bijeli svijet, ostavljajući svoje sugrađane na milost i nemilost štrigunima, morama i čitavoj paleti drugih nadnaravnih predatora o kojima nitko gotovo ništa ne zna - uključujući i njega?

(Naravno, činjenica da je u njegovom starom rodnom gradu dostupan i burek na svakom uglu nimalo ne pomaže...)


Žanrovski se A Town Called River smješta u urbanu fantastiku, globalno popularan podžanr fantastike koji je porodio niz uspješnica kao što su Njegove tamne tvari Phillipa Pullmana, The Dresden Files serijal Jima Butchera i Rivers of London Bena Aaronovitcha, a koja nije baš zastupljena među hrvatskim piscima koji stvaraju na bilo kojem jeziku.

Igor Rendić, višestruko nagrađivani autor fantastike i književni prevoditelj s bogatim opusom iz žanra krimića, trilera, fantastike i znanstvene fantastike, svoj je prvi roman napisao na engleskom jeziku i kako bi našu lokalnu folklornu tematiku približio stranoj publici željnu “slavenske fantastike” (primarno proslavljene serijalom Witcher/Vještac poljskog pisca Andrzeja Sapkowskog i fenomena Shadow and Bone/Sjena i kost iz pera izraelsko-američke autorice Leigh Bardugo).

A Town Called River prvi je dio istoimene trilogije, a drugi je dio u pripremi za kraj 2022. godine.

O SHTRIGI

Shtriga je mali nakladnik iz Rijeke s velikim fokusom na e-knjige domaćih autora u širokoj distribuciji po pristupačnim cijenama, te s tiskom na zahtjev. Naša je strast fantastika u svim podžanrovima i književnim formama, s primarnim interesom za naslove smještene na hrvatsko područje, inspirirane stvarnom domaćom povijesti i zamišljenom budućnosti.

Poslujemo od listopada 2020. godine, a naši su naslovi dostupni putem online distributera iz čitavog svijeta, te u sustavu ZaKi Book, gdje sa zadovoljstvom iz mjeseca u mjesec pratimo sve veći broj domaćih knjižnica koje uključuju naša izdanja u svoj elektronički fond.

Ponosni smo dobitnici nagrade ESFS, koju dodjeljuje Europsko udruženje za znanstvenu fantastiku, za jednog od najboljih izdavača u protekle dvije godine.


Srdačno,

Vesna Kurilić


U Rijeci, 10. 11. 2021.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.