Kolumne

utorak, 7. rujna 2021.

"Skok u nepoznato" – jesen s kazalištem Mala scena!




Još jedna sezona je počela. Još jedna nesigurna, nepredvidljiva, drukčija sezona. Pandemija još traje. Mislili smo da će dosad biti gotovo. Ali niije. Živimo u nekim novim uvjetima, nekim novim vremenima. Jasno je jedno – sve je novo, no naša potreba za maštanjem, igranjem, zajedništvom, povezivanjem – jednaka je. A gdje sve to možemo lako pronaći? U kazalištu! 


U Maloj sceni vjerujemo da, usprkos svemu, ono što stvaramo zajedno – nema cijenu. Nezaustavljivo je. Spašava sve, ne samo vas koji ste nam toliko puta u posljednje dvije godine napisali "hvala vam" nego i nas na sceni. Ako je kazalište nešto dokazalo u zadnje dvije godine to je njegova – ljekovitost. I zato je sezona koju vam donosimo upravo takva. Bit će poetično, dirljivo, pomicat ćemo granice, otvarati oči i srca, biti još bliskiji, još otvoreniji, još ljekovitiji, još ranjiviji, još zaigraniji. Ovu našu sezonu najbolje možemo nazvati – "skok u nepoznato". 

Od predstava za bebe od 3 mjeseca + do opera za tinejdžere, od pokretne pozornice "Kazalište na kamionu" koja putuje diljem Hrvatske pa do ciklusa koncerata "Klasika naglavačke" – Mala scena ove sezone putuje u nepoznato, pomiče i preispituje kazališne i društvene granice i pruža ruku svakome tko želi putovati s nama. 


Već na početku sezone očekuje nas nekoliko uzbudljivih "skokova". Od 23. rujna 2021. moći ćete pogledati predstavu "Aut" Paška Vukasovića i Ivane Vuković. U "Autu" ćete upoznati Mateja. Matej je malo drukčiji od takozvanih "normalnih" ljudi. Za njega su užasno komplicirane stvari jednostavne, a ono što je većini ljudi normalno, njemu predstavlja nepremostiv problem. Matej zna sve glumce hrvatskoga glumišta, ali izračunati koliko je 13 minus 8 – čini se nemogućim. Matej je osoba s poremećajem na spektru autizma. Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas što pokreće niz događaja, tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom. Zapamtite – to što PlayStation ne može „čitati“ Xbox igricu ne znači da je pokvaren. Predstava je to za sve starije od 10 godina koja će vas dotaknuti, potaknuti na promjenu i promijeniti pogled na one "drukčije" oko nas, a koje tako često stavljamo u "aut" odnosno – izvan igre, izvan okvira. Predstavu režira Paško Vukasović, redatelj naše hit-predstave "Huligan", a kako on kaže, u predstavi igraju ne samo glumci već i njegovi koautori: Matej Španović, Iva Šimić Šakoronja i Luka Bulović. Više o predstavi možete pronaći ovdje: http://mala-scena.hr/home/predstave/aut.aspx .

Ulaznice za prvu javnu izvedbu 2. listopada već su u prodaji! 



10. listopada očekuje nas dugoočekivana premijera predstave "Ninabu" namijenjena bebama od 3 mjeseca naviše i njihovim odraslima! "Ninabu" je zamišljen kao „mala šuma“ koja poziva publiku da uđe i istraži multisenzorni umjetnički prostor koji želi biti intiman kolaž pokreta, plesa, glasa, glazbe, zvuka, mirisa, dodira i vizualnih objekata. "Ninabu" je zamišljen da postane „događaj i mjesto“ nadahnuto šumom, jer šuma ima snagu uvući nas u svoje čarolije, u njoj se možemo kretati, dodirivati, gledati se, mirisati, uživati i uranjati u nju. U ugodnu okruženju predstave bebe će se moći slobodno kretati u prostoru izvedbe, moći će slobodno istraživati nove ljude, teksture, oblike, boje i zvukove dok su njihovi odrasli blizu (ili zajedno s njima) i dopuštaju im da se igraju, podržavaju ih u tome da istražuju, ali i da se vrate u svoje sigurno utočište kada im je to potrebno. Za dojenje, presvlačenje, maženje… Premijera predstave održat će se u sklopu Kliker Festivala u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu, a prve izvedbe u Zagrebu planirane su 17. i 24. listopada. Za ove izvedbe potrebna je Covid putovnica za odrasle osobe u pratnji beba zbog mjera koje je propisao Stožer, a ulaznice možete rezervirati već sada na www.mala-scena.hr .



Malu scenu moći ćete ove jeseni vidjeti i izvan Zagreba! Dana 8. i 9. rujna sudjelujemo na 28. Festivalu glumca s predstavom "Sunce djever i Neva Nevičica" u Otoku i Iloku, 30. rujna smo s istom predstavom u Splitu u sklopu festivala "Mali Marulić", i 1. listopada u Komiži na Visu. Tijekom ljeta, Buga Marija Šimić za glumačko ostvarenje u predstavi "Sunce djever i Neva Nevičica" osvojila je nagradu za najbolju glumicu na 7. Festivalu dječje umjetnosti FEDU u Sarajevu, a Ivica Šimić za istu predstavu osvojio je nagradu za najbolju režiju na Malom festivalu, prvome virtualnom festivalu u Hrvatskoj, i zato se posebno veselimo podijeliti ovu predstavu s publikom diljem Hrvatske! Također smo iznimno ponosni i radosni da će naša predstava "Leptirove pjesme" 5. listopada sudjelovati uživo na prvom STRUS Festivalu za djecu u Lavovu, Ukrajina!


Pripremamo vam još niz novosti, pratite nas putem naših stranica www.mala-scena.hr ili na našim društvenim mrežama @kazalistemalascena i krenimo zajedno u ovaj – skok u nepoznato! Jedva vas čekamo!


Vaša


Mala scena






Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.