Kolumne

srijeda, 29. rujna 2021.

Knjiga izabranih putopisa, osma knjiga izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića



Iz tiska je izišla Knjiga putopisa, osma, pretposljednja knjiga Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića. Predgovor ovom izdanju napisala je dr. sc. Božica Pažur, a knjigu je odabrala i priredila izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, koja je uredila i druga izdanja ove edicije. Uredničko vijeće sačinjavaju dr. sc. Božica Pažur (Zagreb), dr. sc. Željka Lovrenčić (Zagreb), dr.sc. Davor Šalat (Zagreb), dr. sc. Tin Lemac (Zagreb), izv. prof. dr. sc. Brane Senegačnik (Ljubljana) i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević (Zadar).

Na 416 stranica donosi se izbor putopisa iz ranije objavljenih Bilosnićevih putopisnih knjiga: „Put za Casablancu“, „Put za Barcelonu“, „Mediteranski putopis“, „Put u Europu“, „Put u Kotare“ i „Put u Uzbekistan“. Među objavljenim putopisima su i putopisi nagrađeni na Natječaju za Hrvatski književni putopis u Loboru. Bilosnić je, naime, jedini hrvatski putopisac koji je nagrađen svih deset godina za redom, kako se natječe na ovoj jedinstvenoj manifestaciji, na Danima Franje Horvata Kiša u Loboru, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Zadarska izdavačka kuća 3000 godina Za dar otpočela je s izdavanjem Izabranih djela ovog autora još 2017. godine, kad je tiskana prva knjiga, Knjiga izabranih pjesama. U međuvremenu su objavljene knjige izabranih poema, knjiga izabranog haiku, tri knjige izabranih proza i knjiga izabrane književnosti za djecu. Do kraja godine tiskat će se i knjiga izabranih eseja, ogleda i kritika, kao deveta knjiga, čime će biti završen projekt Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića.

Na projektu Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića u devet tomova, radio je veći tim hrvatskih i drugih književnika i književnih teoretičara i kritičara, kao što su uz već spomenute autore, još i dr. sc. Igor Šipić (Split), Đuro Vidmarović (Zagreb), Mato Nedić (Tolisa), dr. sc. Boris Domagoj Biletić (Pula) i prof. dr. sc. Živko Nižić (Zadar).

Izlazak iz tiska devete, posljednje knjige Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića očekuje se tijekom listopada ove godine. Izdavanje knjiga potpomogli su Grad Zadar i Zadarska županija.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.