Kolumne

utorak, 31. kolovoza 2021.

Željko Bajza | Životom se napajam


Životom se napajam. Molim se da mi samo kaplju milosti dadu. Mislim si hoće li tuga doći kraju svome. U stalnoj čežnji život će mi proći. Ljubavi rob sam slobodan od svijeta. Ja bih o duši, a ti o srcu govoriš. Bez moći je pamet što ište razloga. Ptica koja bolno poje ljubavlju se zove. Kome mogu objasniti svoju patnju. Mogu li ja nazad? Kao vjetar i oblaci slobodan ću postati. Bit će to čudesni prizor zemaljskog sklada. Naša bit je bezuvjetna ljubav, istina i ljepota. Treba imati istančan osjećaj za ljepotu za skrivene  i čarobne dimenzije života i pozivati se na ljepotu prirode.

O ljepoti i ljubavi sam pjevao. Nebo je sve slušalo. Korinčani su govorili “da je ljubav strpljiva i nježna i nikad nije ljubomorna, zavidna nikad hvalisava i ponosna, nikad arogantna, sebična ili nepristojna. Ljubav ne zahtjeva svoj vlastiti način. Ona nije iritantna ili osjetljiva. Ona ne zamjera i gotovo uopće neće primjetiti kada drugi to rade krivo.”

Treba slobodno prolaziti kroz život uobličiti ono što mislimo osjećamo i radimo.  Treba hrabro krenuti prema našim ciljevima. Blagoslov i zanos naša su prava priroda. “Kraljevstvo božje je u tebi,”  rekao je Krist. Još uvijek žudim za vječnim rajem, a sanjam o povratku. Da me se pitalo kad bih uopće otišao. Prisjetite se samo dječje nevinosti i radosti. “Iskreno, kažem vam, dok ne postanete kao djeca ne možete uči u kraljevstvo nebesko” reče Matej.

Čovjek se po svojoj inteligenciji prilagođuje svim zvijezdama. Čovjekov intelekt nesavršeno odražava mudrost Božju. On je u proporciji s nebom sa životinjama i biljkama sa zemljom, metalima, stalaktitima ili olujama. Ti zračiš ljepotom kojom si ispunjena iznutra. Ne voliš samo tijelom nego umom, duhom i dušom. Tijelo se kvari strastima duše. Grijeh dušu čini nezgrapnom.

Ljudska svijest je dio božanske inteligencije koja upravlja svemirom.  Bog je stvorio čovjeka da promatra njegova djela. Epiktet kaže: “Ali da ne bude samo promatrač nego i tumač.” Znanje se stalno umnožava, a ideje se transformiraju, duboka  historičnost prodire u sve stvari, a stvari se obavijaju same u sebe. Proputovao sam jedan krug oko života i vratio se na početak. “Nikad nećemo odustati od našeg istraživanja, a kraj našeg istraživanja će biti povratak mjestu s kojeg smo krenuli i vidjeti ga prvi put,” napisao je  Thomas Stearns  Eliot.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.