Kolumne

petak, 6. kolovoza 2021.

Hrvatski književnik i general Ivan Tolj laureat pjesničkih susreta


Dvadeset pet godina dobrojutrenja u Podstrani


Već dvadeset i pet godina, pod surim liticama brda Perun, u ozračju kad slavimo najsvetiji blagdan novije hrvatske povijesti, u Staroj Podstrani slavi se sloboda naše voljene Domovine. Stihom, slikom, glazbom, kolopletom umjetničkih dostignuća veličamo pobjedu hrvatske vojske i štujemo Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Po amblematskom stihu velikog poljičkog pjesnika Josipa Pupačića, ova kulturna manifestacija dobila je naziv Dobrojutro more, i evo već dvadeset i pet godina brodi, slavi more hrvatske slobode i pjeva slobodnom hrvatskom moru. Pjeva hrvatskoj slobodi.

Prvi dan ove manifestacije, 3. kolovoz, otvorila je šansonjerka Ana Opačak predivnim koncertom u vrtu ljetnikovca Cindro. Kristalno čistog melodičnog glasa pjevala je o ljubavi i sreći, izvodeći autorske pjesme te hrvatske i svjetske evergrine, naravno, uz pljesak oduševljen publike.

Sutradan, 4. kolovoza održao se bogat kulturni program: primanje kod načelnika općine Podstrana, prezentacije različitih povijesnih zanimljivosti iz Podstrane, misa zadušnica za umrle pjesnike i laureate koji su sudjelovali na ovoj manifestaciji u Podstrani a koju je predvodio fra Ivan Kramar, likovna izložba posvećene moru ( za što je potreban poseban i opsežan pregled) do pjesničke priredbe na kojoj su sudjelovali dosadašnji laureati Luko Paljetak i Drago Čondrić, a potom pjesnici Nada Topić, Darija Žilić, Divna Ban Bakota, Miljenka Koštro, Katarina Makjanić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Kramar i Nađan Dumanić.

Kao finale ove manifestacije laureatu ovogodišnje priredbe, hrvatskom pjesniku i generalu Ivanu Tolju uručen je plaketa Dobrojutro more za sveukupni doprinos hrvatskoj književnosti. Plaketu su predali Zlatko Krilić, predsjednik DHK i Darijo Radović, Predsjednik OMH u Podstrani. Obrazloženje je pročitao književnik i bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović.

Laureat Ivan Tolj nam je kazao što za njega znači ovo književno priznanje:

Za mene je ovo priznanje jedan radostan trenutak kojeg nisam očekivao, a dogodio se u Podstrani uoči dana Pobjede i Domovinske zahvalnosti. Da samo spomenem rat i doprinos Četvrte gardijske brigade, također da se iz povijesti prisjetim Poljičke republike i svega onoga što je ovo područje značilo u očuvanju hrvatskih težnji i borbi za slobodu, od srca zahvaljujem organizatorima što su me, upravo na ovaj dan, uvrstili u časno društvo književnika koji su dobili ovu nagradu za životno djelo. Sretan sam što mogu sjediti za stolom s velikanima hrvatske pisane riječi, što mrtvima, što živima, pogotovo zato što se ova nagrada dobiva samo voljom i prosudbom kolega književnika, a ne nikakvim sektaškim institucionalnim okvirima.

Publika je uživala u svakom izgovorenom stihu, a vrhunac pjesničke večeri zbio se kad je akademik Luko Paljetak recitirao laureatovu pjesmu Anima Croatorum.

U glazbenom dijelu sudjelovala je klapa Ventula iz Splita, a program je vodio Mladen Vuković.

Upravo neovisnošću od kojekakvih kulturnih klanova, koji na žalost nemaju skoro nikakva dodira s istinskom kulturom, pretvorilo je u ovih dvadeset i pet godina Dobrojutro more u jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija na kulturnoj mapi Republike Hrvatske.

Tekst: Zoran Jurišić

Fotografije: Nenad Stanić

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.