Kolumne

srijeda, 5. svibnja 2021.

Pazi knjiga! - Festival knjige i književnosti 2021.

vrijeme: 04.05.2021.

U utorak, 4. svibnja, u Godini čitanja 2021., u gradu Hvaru, svečanim obraćanjem književnika i putopisca Jasena Boke okupljenoj publici, otvoren je književni festival PAZI, KNJIGA! namijenjen djeci i mladima.

"Kažu da je na početku bila riječ. Moguće, ali ono što je čovjeka formiralo kao biće razuma, trenutak je kad je ta riječ – zapisana. U trenutku u kojem je čovjek zapisao prve priče koje je s prijateljima dotad volio prepričavati, nastala je lijepa književnost. Počele su se pisati knjige koje su okupile u sebi generacijama skupljanu mudrost prikazanu kroz umjetnički, književni izraz. Tako je čovjek, uz razumno, postao i umjetničko biće. I dok i mnoge životinje pokazuju razumno ponašanje, nitko kao čovjek nema umjetničke sklonosti i potrebu da ih izrazi, bilo u književnoj, likovnoj, plesnoj ili izvedbenoj umjetničkoj formi.

Danas počinjemo slavlje pisane riječi, i u Hvaru otvaramo Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! a kako je ovo, u prvom redu, fešta književnosti za djecu, baš vi, otočna djeca s juga Hrvatske, taj ćete festival sami i otvoriti." (Jasen Boko)

Festivalska zbivanja PAZI, KNJIGA! održavat će se do kraja studenoga 2021. godine diljem Hrvatske, u dvorištima knjižnica, parkovima te na online književnim susretima na kojima će nastupiti preko trideset umjetnika (pisaca, ilustratora, prevoditelja i mulitimedijialnih umjetnika) iz Hrvatske i svijeta.

Autorica i umjetnička voditeljica festivala: Ana Đokić
Autor vizuala festivala © Vane Kosturanov
 
Organizator: KREATIVNA MREŽA
Suorganizatori: Gradska knjižnica i čitaonica Hvar, Gradska knjižnica i čitaonica Stari grad, Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma,
Kazališni Epicentar, Poumar Nova Gradiška, Romski KUD Darda, te velik broj osnovnih škola...
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb
 
Sva festivalska zbivanja možete pratiti na Facebook Pazi, knjiga:

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.