Kolumne

utorak, 2. veljače 2021.

Preminuo pjesnik i glazbenik Željko Pavičić


U petak, 29. siječnja 2021., u 72. godini života, preminuo je pjesnik, tekstopisac i glazbenik Željko Pavičić.

Željko Pavičić rođen je u Nuštru 18. prosinca 1949. godine. U velikom Grđevcu završava osnovnu školu, a 1964. dolazi u Zagreb gdje završava kemijsku tehničku školu. Istodobno radi i svira u grupi „Suzna lica“. Sredinom sedamdesetih godina počinje pisati stihove a 1979. započinje suradnju s Đorđem Novkovićem koji mu povjerava pisanje pjesama za prvi album tada još anonimne grupe „Srebrna krila“, koji će se prodati u nakladi od pola milijuna primjeraka. Tada počinje višegodišnja suradnja s Novkovićem koja će rezultirati nizom velikih hitova. Kao pisac stihova surađivao je i s drugim uglednim skladateljima kao što su Zdenko Runjić, Zrinko Tutić, Ivo Lesić, Branimir Mihaljević, Vladimir Delač, Marko Tomasović, Željko Bošković, Rajko Dujmić, Tonči Huljić i drugi. Za vlastite skladbe mahom sam piše i stihove.

Napisao je tekstove za oko dvije tisuće pjesama, a nekoliko stotina pjesama sam je skladao.

Njegove stihove pjevali su mnogi velikani popularne glazbe poput Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Vlade Kalembera, Tereze Kesovije, Danijela Popovića, Severine, Dalibora Bruna, Zlatka Pejakovića, Jasne Zlokić, Željka Bebeka, Jasmina Stavrosa, Doris Dragović, Nede Ukraden, Gabi Novak, Alena Slavice, Ane Štefok, Ota Pestnera i drugih.
Poznatije pjesme su mu: “Ako me ostaviš”, “Bio sam naivan”, “Dao sam ti dušu”,”Đeni nosi kečke”, “Good boy”, “Ja nisam kockar”, “Južnjačke sam krvi”, “Lili”, “Ljepota”, “Prva noć sa njom”, “Samo anđeli znaju”, “Samo nas nebo rastavit može”, “Sanjar lutalica”, “Siromah sam nije me sramota”, “Slušaj majko moju pjesmu”, “Svi su znali da smo ljubovali”, “Vagabundov sin”, “Poljubi zemlju po kojoj hodaš”, “Domu mom”, “Prije sna”, “Do kraja vrimena”, “Lutajuće srce”, “Čaša otrova”, “Zingarella”, “Posuđeno vrijeme”, “Sutra mi sude”, “Svirajte mi marijači”, “Molitva za domovinu” i mnoge druge.
Napisao je i libreto za mjuzikl ‘Fatimsko proročanstvo’ na glazbu Branimira Mihaljevića i za mjuzikl ‘Majka Božja Bistrička’ na glazbu Zrinka Tutića.

Prošle je godine objavio zbirku pjesama “Svjetlonoša”.
Osvojio je nagrade na festivalima za stihove i za glazbu, a dobitnik je mnogih zlatnih i dijamantnih ploča. Dobitnik je dijamantne ptice za velike naklade nosača zvuka. Bio je redovan član Hrvatskog društva skladatelja.

Izvor: www.hds.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.