Kolumne

petak, 5. veljače 2021.

Objavljena knjiga Josipa Grbca 'Hrvatski vremeplov'

 

vrijeme: 05.02.2021.


Knjigu profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Josipa Grbca 'Hrvatski vremeplov' objavio je zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost.

Autor je u knjizi, navodi nakladnik, sabrao kolumne koje je više od jednog desetljeća pisao u katoličkim mjesečnicima - u obiteljskoj reviji Kana i glasilu Porečko-pulske biskupije Ladonja.
 
U kolumnama autor, ističe nakladnik, pokušava primijeniti teološke i etičke sadržaje u konkretnom trenutku i na pitanja i probleme koji se u tim trenutcima događaju u Hrvatskoj, Europi i svijetu te društvu i u Crkvi.
 
Kada teolog i etičar pristupi kritičkom promišljanju o zbivanjima u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz relativno dugo razdoblje, on nužno svoje zaleđe ima u Riječi Božjoj i kršćanskoj etici koja nastoji tu Riječ uprisutniti u praksi, napominje nakladnik i dodaje kako su Riječ Božja i kršćanska etika ključ kritičkog pristupa.
 
Cilj je ove knjige, naglašava, olakšati kršćaninu odluku kako se, kao kršćanin, postaviti u odnosu na mnoga zbivanja u hrvatskom društvu jer on nije i ne smije biti pasivni promatrač zbivanja.
 
U knjizi će pronaći pravo vrelo aktualnih društvenih, političkih, etičkih pitanja, ističe nakladnik.
 
Knjiga "Hrvatski vremeplov" (603 str.) podijeljena je na XVI. poglavlja, a tematske okosnice, među ostalim, su Crkva, vjera i društvena stvarnost, Obitelj – problem ili bogatstvo?, Grijeh nasilja, Društvena etika, Europa i etička pitanja, Ekologija te Bioetika te Istra i njezini velikani.
 
Josip Grbac je svećenik i redoviti profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Teologija u Rijeci. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.