Kolumne

srijeda, 10. veljače 2021.

Četiri ponovljena izdanja našeg najprevođenijeg autora Mire Gavrana


vrijeme: 10.02.2021.


Nakladnik Mozaik knjiga objavio je četiri ponovljena izdanja autora Mire Gavrana, koji već dugi niz godina pred mlade čitatelje donose duhovite, zabavne i neobične priče koje usađuju prave vrijednosti i važne životne poruke, a riječ je o romanima 'Zaljubljen do ušiju', 'Kako je tata osvojio mamu', 'Svašta u mojoj glavi' te 'Ljeto za pamćenje'.

„Istinski sam se obradovao što je u ovim teškim vremenima moj stalni nakladnik Mozaik knjiga objavila čak četiri ponovljena izdanja mojih dječjih romana. Veseli me spoznaja da se mladi čitatelji vole družiti s mojim knjigama proteklih desetljeća, baš kao što mene veseli pisati za njih, pa je i s ovim izdanjima razvidno da ta naša uzajamna ljubav ne posustaje. Mišljenja sam da je od iznimne važnosti da mladi čitatelji u prvim susretima sa književnošću dobiju u ruke tekstove koji su bliski njihovu senzibilitetu, natopljene humorom i emocijama, a opet životne i uvjerljive. Obrađujući teme ljubavi i prijateljstva, a nerijetko i složenih obiteljskih odnosa, nastojao sam se približiti mojim mladim čitateljima, te im poslati neizravno edukativne poruke koje afirmiraju pozitivan odnos prema životu“, poručio je Miro Gavran.

Riječ je o 17. izdanju romana „Zaljubljen do ušiju“, 15. izdanju romana „Kako je tata osvojio mamu“, 14. izdanju „Svašta u mojoj glavi“ te 3. izdanju romana „Ljeto za pamćenje“.

Djela Mire Gavrana su prevedena na više od 40 jezika. Njegove knjige su imale preko 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi. 2016. godine nominiran je za nagradu Hans Christian Andersen, najveću svjetsku nagradu za dječju književnost te je tako ušao je u društvo ponajboljih svjetskih pisaca dječje književnosti. Vjerojatno je jedini živući pisac na svijetu kome su u čak pet zemalja organizirali festival njemu posvećen, pod nazivom GavranFest, prvo u Slovačkoj od 2003. godine, a potom u Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj i Srbiji.


Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.