Kolumne

nedjelja, 10. siječnja 2021.

Milan Pišković | Mladen Pavković objavio knjigu o Hrvatskim Majkama


Iz tiska je izašla još jedna zanimljiva i iznimno vrijedna knjiga Mladena Pavkovića - „Hrvatske Junakinje Domovinskog rata“ (fotomonografija). Riječ je o podsjećanje na Hrvatske Majke, prije svega na Katu Šoljić, Evu Šegarić i Mariju Jović, hrabre žene koje su za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu dale – sve, pa čak i svoje sinove.

Predgovor je napisao Marko Miljanić, legendarni ratni zapovjednik obrane Škabrnja, koji je uz ostalo istaknuo da godinama poznaje, prijateljeva i surađuje s autorom, ali da ga je iznenadilo ovo djelo – sjećanja jer o tim se ženama nažalost ne govori i ne piše dovoljno.

Poglavito sam ponosan što se tu našla i Eva Šegarić iz Škabrnje, koja je u samo jednom danu izgubila desetak članova svoje obitelji, a među njima i tri sina-podsjetio je Miljanić.

U knjizi piše i povjesničar Marjan Diklić, koji se opširno osvrće na tijek Domovinskog rata, ali i na život Kate Šoljić.

Pavković i u ovoj knjizi, prepunoj fotografija, koje je većinom i sam snimio, jednostavno želi poručiti- ne zaboravite hrvatske žene i majke, ne zaboravite njihove suze, bol, tugu, molitvu i patnju, ali i nadu tijekom Domovinskog rata.

U Hrvatskoj nažalost još nema spomenika Hrvatskim Majkama, a ni recimo jednoj takvoj ženi kakva je Kata Šoljić. Stoga će i čisti prihod od knjige biti namijenjen početku izgradnje spomenika za ovu ženu, koju smo svojedobno proglasili i Junakinjom Domovinskog rata – kaže autor, na čiju je inicijativu dosad podignuto oko tridesetak spomen obilježja i tri velika Spomen križa, od kojih je jedan još i danas u krugu vukovarske bolnice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.